x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Motivul uluitor pentru care o familie din SUA s-a trezit cu FBI la uşă. Totul s-a tras de la o căutare pe Google

Motivul uluitor pentru care o familie din SUA s-a trezit cu FBI la uşă. Totul s-a tras de la o căutare pe Google

de Marina Constantinoiu    |    02 Aug 2013   •   17:52
Motivul uluitor pentru care o familie din SUA s-a trezit cu FBI la uşă. Totul s-a tras de la o căutare pe Google

Nu, Big Brother nu are – din ce ştim până acum – capacitatea de a spiona în timp real căutările pe Internet ale tuturor cetăţenilor americani. Şi dacă poliţia antiteroristă a vizitat o familie new-york-eză, miercuri, este pentru că o serie de căutări pe Google au fost considerate suspecte. Alerta a fost dată, potrivit autorităţilor, de angajatorul unuia dintre membrii familiei. Şi nu de un program automat de supraveghere al NSA, cum ar fi PRISM sau Xkeyscore, după cum relatează 20minutes.fr.

Americanca Michele Catalano povesteşte că şase agenţi au venit să-i bată în uşă, la domiciliul său din New York. Ea nu era acasă, dar poliţia l-a găsit acolo pe soţul ei. Şi l-a întrebat dacă deţine o oală sub presiune şi dacă a fabricat deja o bombă! Potrivit lui Catalano, vizita autorităţilor are legătură cu istoricul căutărilor pe Google al familiei, în momentul atentatului de la Boston. “Nu mai daţi căutare după oale-minune imediat după ce soţul dumneavoastră a căutat rucsac pe Net, dacă nu vreţi să vă vină FBI la uşă”, a scris Catalano pe Twitter, comentând, ironic, întâmplarea.

Joi, FBI a dezminţit, afirmând pentru The Guardian că nu este implicat în această poveste. Biroul de investigaţii a confirmat totuşi că poliţiştii locali din comitatul Nassau s-au deplasat la domiciliul doamnei respective.

Poliţia a clarificat situaţia, într-un comunicat:”Am primit o alertă din partea unei firme informatice din Bay Shore, în legătură cu căutările pe Internet efectuate recent de un angajat pe computerul de la serviciu. Acesta căutase ‚oala-minune’ şi ‚rucsac’”. Autorităţile l-au interogat pe angajator, apoi s-au deplasat la domiciliul lui Catalano, unde au constatat că “incidentul nu era de natură criminală”.

20 Minutes comentează că, în plin scandal privind dezvăluirile lui Edward Snowden referitoare la programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale, episodul a provocat ceva agitaţie pe Net. Dar că supravegherea computerelor angajaţilor la locul de muncă este ceva obişnuit, ca şi vizita autorităţilor, când acestea dau de un fir.

“Rămâne o întrebare: o căutare de termeni sensibili, la tine acasă, poate fi interceptată de autorităţi? Dar o discuţie prin e-mail sau Skype?”, se întreabă jurnaliştii francezi de la 20 Minutes. Oficial, serviciile americane de informaţii pot supraveghea activitatea pe Web a unui individ, dar numai cu mandat de la o curte specială de justiţie. În paralel, postările publice pe reţelele sociale pot fi “periate”.

În luna mai, autorităţile americane au fost forţate să publice o listă cu peste 300 de cuvinte-cheie care declanşează alerte. NSA dezminte totuşi că procedează la o monitorizare în timp real a oricărui trafic care se face pe Web, o operaţiune care ar necesita mijloace colosale şi colaborarea activă a furnizorilor de servicii de Internet, mai scrie 20 Minutes.


×
Subiecte în articol: google terorism