x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a reinstaurat iobăgia în Belarus. Muncitorii din industria lemnului n-au voie să demisioneze. Pedeapsa - muncă forțată în industria lemnului...

S-a reinstaurat iobăgia în Belarus. Muncitorii din industria lemnului n-au voie să demisioneze. Pedeapsa - muncă forțată în industria lemnului...

10 Dec 2012   •   17:27
S-a reinstaurat iobăgia în Belarus. Muncitorii din industria lemnului n-au voie să demisioneze. Pedeapsa - muncă forțată în industria lemnului...
Sursa foto: VIKTOR DRACHEV AFP

Președintele Belarusului, Alexandru Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, a dat un decret prezidențial care îi transformă, practic, pe muncitorii din industria lemnului în iobagi. Aceștia nu mai au voie să-și dea demisia din slujbele lor, pedeapsa pentru fuga de la locul de muncă fiind munca forțată, evident, tot în industria lemnului.

Industria lemnului, cândva un punct forte al economiei din Belarus, suferă în prezent din cauza faptului că muncitorii calificați sunt mult mai căutați în Rusia, unde primesc salarii atractive.

Într-o vizită la fabrica de prelucrare a lemnului Barysaudrev, din orașul Barysau, efectuată pe 30 noiembrie, Lucașenko a promis că pregătește un decret prezidențial care să pună capăt dispariției forței de muncă.

Industria lemnului trece, în prezent, printr-un program cincinal de restructurare, care se va termina în 2015.

"Este în pregătire un decret care spune că până la finalul planului de modernizare și restructurare a companiilor, muncitorilor le este interzis să-și dea demisia”, a spus atunci Lucașenko, adăugând că cei care nu vor respecta hotărârea, vor fi condamnați la muncă forțată tot în industria lemnului.

Decretul a fost publicat pe 7 decembrie.

"Din punct de vedere legal, munca forțată este complet ilegală. Cred că președintele țării a deviat puțin de la normă, așa cum are obiceiul, și a încercat să rezolve o problemă reală, serioasă în stilul său”, a declarat Syarhey Antusevich, vicepreședintele Congresului Democratic al Sindicatelor din Belarus.

Antusevich spune că deși decretul prezidențial ar putea fi declarat nul, pentru că încalcă legile privind protecția socială, este greu de crezut că acest lucru se va putea întâmpla în Belarus.

"Lucrurile nu sunt deloc simple. Ideea muncii forțate este inacceptabilă și există evident legi care o interzic. Pe de altă parte, toți știm că în țara noastră tribunalele și procurorii primesc instrucțiuni de la o singură persoană”.

Sindicatele din care fac parte și muncitorii din industria lemnului spun că și înainte de semnarea decretului lucrătorii erau supuși la mari presiuni în cazul în care voiau să-și părăsească slujba.

Salariile în industria lemnului se ridică, în medie, la 150 de dolari pe lună, în timp ce în Rusia, unde muncitorii din Belarus sunt căutați, aceștia pot câștiga între 400 și 500 de dolari pe lună.

Lucașenko a promis, însă, că după 2015, când planul cincinal de restructurare va fi fost terminat, muncitorii vor avea salarii de 1.000 de dolari pe lună. 

×