Apartia micutului Muntenegru pe harta Europei da sperante tuturor militantilor pentru independenta. Din Transnistria in Catalonia, din Republica Srpska in Kosovo, vestea ca "se poate" s-a raspandit cu rapiditate, spre ingrijorarea multor guverne.
Muntenegrenii au votat in proportie de 55,50 % in favoarea independentei fata de Serbia, potrivit rezultatelor complete anuntate, ieri, de Comisia pentru referendum. S-a nascut un nou stat. Desi este un prilej de bucurie, acest eveniment este privit cu ingrijorare de multi specialisti, deoarece creeaza un precedent periculos. Deodata, toate revendicarile unor separatisti au capatat substanta, si ceea ce pana acum parea utopie devine fezabil. TRANSNISTRIA. Aflata aproape de noi, autoproclamata republica Transnistria are motive sa spere ca eforturile sale de a fi recunoscuta de comunitatea internationala vor cunoaste un sfarsit fericit. "Intr-un fel, astazi este si pentru noi o zi de bucurie. Muntenegrenii au votat pentru independenta", a declarat ministrul de Externe transnistrean, Valeri Litcai. De altfel, Tiraspolul intentioneaza sa organizeze un referendum privind independenta, initiativa incurajata de negocierile pe marginea statutului provinciei Kosovo. Acest plan nu e pe placul Bucurestiului. Ministerul roman de Externe este de parere ca se afla "in fata unui gest provocator, care urmareste sa escaladeze in mod artificial tensiunile si sa abata atentia de la aspectul esential al problemei transnistrene". In situatia Transnistriei se mai afla si alte republici autoproclamate de pe teritoriul fostei URSS, precum Abhazia si Osetia de Sud din Georgia. KOSOVO. Chestiunea statutului Kosovo, provincie sarba aflata sub administrarea ONU, cu populatie majoritar albaneza, este o alta problema delicata. Albanezii kosovari vor independenta, in vreme ce sarbii resping aceasta posibilitate. Negocierile intre Belgrad si Pristina au inceput deja la Viena, insa o solutie nu se intrevede inca.
ALTII
|
Separatistii din Tara Bascilor si Catalonia, aflate in nordul si respectiv nord-estul Spaniei, au salutat printre primii victoria muntenegrenilor, relateaza AFP. Pentru militantii pentru independenta din Spania, "precedentul Muntenegru" reprezinta o raza de speranta. Insa seful diplomatiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, a punctat ca situatia Spaniei este foarte diferita de cea a Muntenegrului, pentru ca cele doua tari nu se aseamana "nici politic, nici diplomatic, nici juridic", iar stabilirea unei astfel de comparatii reprezinta o "mare iresponsabilitate". Si separatistii din "Uniunea pentru Tirolul de sud" au motive de bucurie. Ei cer dezlipirea provinciei autonome Trentin-Haut-Adige si alipirea ei la Austria.
|
Citește pe Antena3.ro