În cele aproximativ două săptămâni scurse de la începerea Ramadanului, teroriștii islamiști au comis 76 de atacuri, ucigând 364 de persoane și rănind alte 404. În medie, jihadiștii au omorât zilnic cel puțin 25 de persoane și au rănit alte 30, arată un bilanț realizat de site-ul „Breitbart”, începând din 6 mai. Luna sfântă a anului islamic se va încheia pe data de 4 iunie, iar analiștii de securitate anticipează până atunci o intensificare a atacurilor sângeroase.
Bilanțul a fost realizat până în 19 mai și cuprinde atacuri care au avut loc în 14 țări: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Ciad, Egipt, Irak, Pakistan, Kenya, Somalia, Libia, Mali, Nigeria, Pakistan și Siria. Aparent surprinzător, narco-jihadiștii talibani din Afganistan i-au întrecut până acum în cruzime pe membrii organizației Stat Islamic (SI), lansând nu mai puțin de 29 de atacuri, soldate cu 146 de morți și 156 de răniți. Pe locul secund se plasează militanții SI, cu 23 de acte teroriste, soldate cu uciderea a 105 persoane și rănirea altor 132. Procentual, talibanii sunt responsabili pentru 40 la sută dintre victime, iar SI pentru 30 la sută. În topul celor mai sângeroase țări în care au fost comise crime în primele două săptămâni de Ramadan figurează Afganistan (160 de morți, 189 de răniți), Nigeria (50 de morți, 33 de răniți) și Irak (46 de morți, 54 de răniți). Luna sfântă a anului islamic este o perioadă de rugăciune, studiu religios și contemplație pentru cei 1,6 miliarde de musulmani care trăiesc în întreaga lume. Deși este un moment al iertării și milei, când musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme, Ramadanul a devenit demult, pentru rețelele teroriste islamiste, „luna invaziei și jihadului”, în care militanții extremiști sunt chemați să lanseze atacuri sângeroase contra „necredincioșilor”. Atacurile din timpul Ramadanului aveau loc cu o frecvență sporită, cu mult timp înaintea apariției organizației Stat Islamic, fie că era vorba de atentate comise de competitorii SI, de gruparea Al-Qaeda sau de acțiuni teroriste declanșate de alte facțiuni radicale. Potrivit tradiției islamice, sacrificiul în timpul Ramadanului are o valoare mult mai mare decât în restul anului, iar liderii teroriștilor le cer adepților să comită cât mai multe atentate în luna sfântă a anului islamic asupra „necredincioșilor” din întreaga lume, pentru a obține „înălțătoarea răsplată a martiriului”, arăta, anul trecut, un raport al Departamentului de Stat al SUA.
Talibanii nu acceptă compromisuri
Creșterea neașteptată a numărului de atacuri comise de talibani are o posibilă explicație în refuzul insurgenților afgani de a accepta armistițiul de Ramadan oferit de guvernul de la Kabul. Citat de „Breitbart”, un purtător de cuvânt al talibanilor a explicat refuzul, precizând sec: „Deoarece Jihadul este cea mai bună parte a credinței, derularea acestuia în timpul Ramadanului este răsplătită mai mult decât în celelalte luni”. De cealaltă parte, destructurarea SI în Siria și Irak pare să fi plasat deocamdată organizația teroristă într-o stare de redefinire a modalităților sale de atac.
Majoritatea victimelor înregistrate în timpul Ramadanului sunt musulmani din Africa și din Orientul Mijlociu.