x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO crede că războiul va dura ani de zile. Marea Britanie se pregătește pentru o confruntare terestră în Europa

NATO crede că războiul va dura ani de zile. Marea Britanie se pregătește pentru o confruntare terestră în Europa

de Şerban Mihăilă    |    20 Iun 2022   •   07:55
NATO crede că războiul va dura ani de zile. Marea Britanie se pregătește pentru o confruntare terestră în Europa
Sursa foto: Agerpres

Războiul de pe frontul ucrainean ar putea dura ani de zile, a avertizat șeful NATO, în timp ce Rusia și-a intensificat bombardamentele, după ce Uniunea Europeană a recomandat aderarea Ucrainei la blocul comunitar. Concomitent, noul comandant al armatei britanice le cere soldaților săi să se pregătească pentru un război terestru în Europa.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că războiul ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei (...) chiar dacă costurile sunt ridicate, nu doar pentru sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței militare transatlantice.

Șeful NATO a mai transmis, ieri, prin intermediul publicației săptămânale germane „Bild am Sonntag”, că furnizarea de armament de ultimă generație trupelor ucrainene ar spori șansele de a elibera regiunea Donbas, din estul țării, de sub controlul Rusiei.

Zilele trecute, Stoltenberg preciza că, foarte probabil, la summitul NATO de la Madrid, ce va avea loc la sfârșitul acestei luni, va fi  convenit un pachet de asistență pentru Ucraina, care va ajuta țara să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard al alianței transatlantice.

Britanicii se antrenează pentru lupta terestră

În timp ce Kremlinul aruncă amenințări în toate direcțiile, atât spre țările din NATO, cât și spre foste state sovietice, noul comandant al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, și-a avertizat soldații că trebuie să se pregătească să lupte și să învingă trupele lui Putin, într-un război european terestru.

„Noi suntem generația care trebuie să pregătească armata pentru a lupta din nou în Europa”, a declarat Sir Patrick Sanders, care a preluat comanda generală a trupelor britanice săptămâna trecută.

„Sunt primul șef al Statului Major General din 1941 încoace care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa, care implică o putere continentală. Amploarea amenințării durabile din partea Rusiei arată că am intrat într-o nouă eră de insecuritate”, a precizat generalul, citat de ziarul „Daily Mail”.

„Unica mea datorie este să fac armata noastră cât mai letală și eficientă cu putință. Acum este timpul și trebuie să profităm de această oportunitate a noastră!”, a adăugat el.

Incisivitatea Londrei

Poziția agresivă a Londrei contra Moscovei a fost remarcată și în timpul vizitei la Kiev a premierului britanic, Boris Johnson. Potrivit presei occidentale, acesta a fost întâmpinat cu mult mai multă căldură de către președintele Volodimir Zelenski decât cea de care avusese parte șeful statului francez, Emmanuel Macron, în timpul întrevederii sale cu liderul ucrainean.

Johnson i-a îndemnat pe liderii occidentali să-și păstreze unitatea pentru a face față unui război de lungă durată sau să riște „cea mai mare victorie a agresiunii în Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial”. Premierul a declarat că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi „catastrofală” și a cerut comunității internaționale să își folosească puterea pentru a expulza trupele invadatoare ale Moscovei.

„Trebuie să facem extrem de clar faptul că îi susținem pe ucraineni în ambițiile lor (...) de a-i expulza pe ruși, de a expulza armatele lui Putin din toate teritoriile obținute începând din 24 februarie. Trebuie să ne asigurăm că ucrainenii nu sunt încurajați să opteze pentru o pace proastă, ceva care pur și simplu nu ar rezista!”, a spus șeful executivului de la Londra.

Vorbind după a doua sa vizită la Kiev, Johnson a mai afirmat: „Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câștiga. Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună «Să înghețăm acest conflict, să avem o încetare a focului așa cum am avut în 2014». Pentru el, aceasta ar fi o victorie extraordinară. Am fi în situația în care Putin ar putea să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”.

Occidentul trebuie să se asigure că „Ucraina primește arme, echipamente, muniții și pregătire mai rapid decât invadatorul”, a scris Johnson, într-un articol de opinie publicat în „Sunday Times”.

„Timpul este factorul vital”, a precizat el. „Totul va depinde de posibilitatea ca Ucraina să-și consolideze capacitatea de a-și apăra teritoriul mai repede decât Rusia își poate reînnoi capacitatea de atac!”, a adăugat el.

Johnson i-a transmis lui Zelenski, la Kiev, că Marea Britanie este gata să lanseze o operațiune majoră de pregătire a forțelor armate ucrainene, antrenând până la 120.000 de soldați, la fiecare 120 de zile.

 

Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câștiga. Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună «Să înghețăm acest conflict, să avem o încetare a focului așa cum am avut în 2014». Pentru el, aceasta ar fi o victorie extraordinară. Am fi în situația în care Putin ar putea să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac

Boris Johnson

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ucraina NATO