x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO deschide porțile spre nord, Turcia pune piciorul în prag

NATO deschide porțile spre nord, Turcia pune piciorul în prag

16 Mai 2022   •   07:10
NATO deschide porțile spre nord, Turcia pune piciorul în prag

Șefii diplomației din Finlanda și Suedia s-au întâlnit la Berlin cu omologii lor din țările aliate, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată sâmbătă și duminică. „Toți aliații - cu o singură excepție - au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare”, au transmis reprezentanții MAE român.

„Când ne uităm la Rusia, vedem o Rusie foarte diferită de cea pe care o vedeam acum câteva luni. Totul s-a schimbat când Rusia a atacat Ucraina și, personal, cred că nu mai putem avea încredere că va exista un viitor pașnic alături de Rusia. De aceea luăm decizia de a adera la NATO. Este un act de pace”, a anunțat ieri președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Erdogan profită, ca să își „exporte” politica internă

Președintele Recep Tayyip Erdogan a înaintea reuniunii că Turcia nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică. El a denunțat prezenţa unor „organizaţii teroriste” în cele două ţări nordice.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.

„Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan, într-o conferinţă de presă organizată la Istanbul, subliniind că a fost o greşeală admiterea Greciei în NATO în trecut.

Președinția turcă a revenit însă sâmbătă, prin vocea consilierului Ibrahim Kalin, care a spus că țara sa nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO. El a declarat totodată că acestea ridică problema „ca o chestiune de securitate națională” pentru Turcia.

Ce face Rusia când nu știe ce să facă

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Rusia a întrerupt livrările de electricitate către Finlanda, a declarat un oficial al operatorului de rețea finlandez pentru AFP.

Finlanda importă aproximativ 10 la sută din energia sa din Rusia.

Kremlinul a declarat anterior că Rusia va considera „cu siguranță” aderarea Finlandei ca fiind o amenințare, iar Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi „forțată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară și de altă natură”.

Opoziţia exercitată de Turcia ar putea genera probleme pentru aderarea Suediei şi Finlandei, în condiţiile în care extinderea NATO necesită o decizie în unanimitate.

 

 

×