x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO, la mijloc

NATO, la mijloc

de Sînziana Stancu    |    19 Apr 2008   •   00:00
NATO, la mijloc
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

După decizia anunţată de Rusia de a consolida le­gă­turile cu regiunile secesio­nis­te de pe teritoriul georgian, Abhazia şi Oseţia de Sud, NATO a anunţat că susţine interesul legat de integritatea teritorială a Georgiei.

După decizia anunţată de Rusia de a consolida le­gă­turile cu regiunile secesio­nis­te de pe teritoriul georgian, Abhazia şi Oseţia de Sud, NATO a anunţat că susţine interesul legat de integritatea teritorială a Georgiei.

 

Purtătorul de cuvînt al NATO, James Appathurai, a anunţat ieri, la o întîlnire de urgenţă a Alianţei Nord-Atlantice cu Georgia, la sediul acesteia din Bruxelles, că a hotărît să sprijine Tbilisi în demersurile sale pentru menţinerea integrităţii terito­riale a ţării. Declaraţia sa intervine după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, săptămîna aceasta, administraţiei sale să “coopereze cu autorităţile de facto din Abhazia şi Oseţia de Sud” – teritorii separa­tiste, care şi-au declarat independenţa după prăbuşirea fostei URSS, in­for­mează AFP. Inspirate de “precedentul Kosovo”, Abhazia şi Oseţia de Sud tind, la rîndul lor, să obţină o re­cu­noaştere a independenţei lor din par­tea comunităţii interna­ţio­nale. Rusia le sprijină mai mult sau mai puţin făţiş, mai ales că Georgiei, ca şi Ucrainei, NATO le-a promis că vor adera, în mod sigur, în viitor, la Alianţă, fapt care nu este deloc pe placul Rusiei, care nu vrea să vadă NATO în vecinătatea gra­niţelor sale. Aşa-numita “cooperare” a Rusiei cu autorităţile nerecunoscute din Ab­ha­zia şi Oseţia de Sud a fost considera­tă de către Tbilisi drept o “anexare de facto” a acestor teritorii la Rusia, deşi nu a existat o de­cla­raţie expresă din partea Moscovei în acest sens.

 

PE POZIŢII. La rîndul său, se­cre­tarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a cerut Rusiei “să renunţe la măsurile care submi­nea­ză suveranitatea Georgiei”, după ce aceasta şi-a anunţat cooperarea cu autorităţile separatiste georgiene, iar Tbilisi a promis că îşi va urma planul de restabilire pe cale paşnică a suveranităţii controlului său asu­pra celor două teritorii separatiste. 

 

Sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe nato