NATO şi state partenere vor desfăşura în luna octombrie, în Marea Mediterană, cel mai amplu exerciţiu militar din ultimul deceniu, obiectivul fiind de a contracara ameninţarea constituită de organizaţia jihadistă Statul Islamic pe flancul sudic al Alianţei, relatează miercuri Reuters.
Mai mult de 30 de state, inclusive ţări nemembre ca Suedia şi Austria, vor lua parte la exerciţiile ce vor avea loc în Italia, Spania şi Portugalia, între 3 octombrie şi 6 noiembrie, şi în cadrul cărora vor fi desfăşuraţi 36.000 de militari.
Întorcându-şi pentru scurt timp atenţia dinspre Rusia, comandanţi din cadrul NATO au declarat miercuri că Alianţa va realiza unul dintre cele mai dificile exerciţii de până acum, într-un scenariu complex de ameninţări, în care luptători jihadişti atacă pe pământ, din aer şi pe mare.
'Nu putem alege între ameninţarea estică şi ameninţarea sudică, trebuie să ne pregătim pentru ambele', a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, şeful comandamentului NATO din Brunssum, Olanda, responsabil cu pregătirea acestui exerciţiu.
Mare parte din atenţia NATO s-a concentrat în ultimul timp asupra Rusiei, considerată tot mai ostilă, dar ascensiunea Statului Islamic în Irak şi în Siria constituie o preocupare majoră. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a avertizat că revoltele Primăverii Arabe au degenerat într-o 'iarnă brutală' de instabilitate, aminteşte Reuters.
NATO nu a mai organizat exerciţii de o asemenea amploare din 2002, când 15 state membre şi 12 ţări partenere şi-au testat capabilităţile militare în Norvegia şi Polonia.
Întrebat ce s-a schimbat de atunci, generalul Domrose a răspuns că NATO trebuie să combată inamici care îşi răspândesc, prin reţele de socializare, propaganda capabilă să inspire atacuri în America de Nord şi în Europa, dar şi grupări de combatanţi în zone vaste. 'Distanţa este un factor nou. Vom lucra într-o zonă uriaşă de antrenament. Ne vom concentra simultan pe viteză, pe ameninţări multiple', a explicat responsabilul NATO.
Exerciţiile sunt parte a angajamentului Alianţei de a avea o nouă forţă de reacţie rapidă, de câteva mii de militari care să poată fi trimişi într-un punct de criză în doar câteva zile.
Potrivit generalului Domrose, participanţii la exerciţiu vor reacţiona dacă vor observa în zonă ambarcaţiuni cu imigranţi ce vor încerca să ajungă în Europa. 'Dacă va fi o criză în apropierea vreuneia din navele noastre, vom opri exerciţiul şi vom acorda ajutor umanitar. Nu-i vom lăsa pe oameni să moară', a dat asigurări responsabilul NATO.