x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO pentru Irak

NATO pentru Irak

22 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
Romania a raspuns ieri solicitarii pe care America a lansat-o aliatilor europeni de a primi Ucraina in alianta euroatlantica.
IMPORTANTA. Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko (stanga), a stat la loc de cinste la summit-ul NATO, chiar langa secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer
Participant la reuniunea la nivel inalt a sefilor de state si de guverne din NATO, presedintele Traian Basescu a promis ieri, la Bruxelles, ca Romania isi va respecta angajamentele militare si politice in Irak si Afganistan si ca va acorda Ucrainei sprijin sustinut pentru "o dezvoltare democratica viguroasa".

Basescu a prezentat pozitia Romaniei in cadrul Comisiei NATO-Ucraina, eveniment organizat inaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic. "La un deceniu si jumatate de la caderea «cortinei de fier», valorile occidentale castiga teren intr-o regiune de importanta critica pentru securitatea euroatlantica", a precizat seful statului, amintind ca Europa "nu va fi nici completa, nici libera pana cand Ucraina, Republicii Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euroatlantica". Cat despre Chisinau, Basescu spera ca alegerile legislative din 6 martie vor reprezenta testul de democratie al Moldovei. "Noi vom monitoriza indeaproape" scrutinul, a promis presedintele.

ANGAJAMENT. In cadrul summit-ului, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a insistat asupra misiunii comune a Aliantei de a antrena fortele de securitate din Irak. "Cei 26 de membrii NATO lucreaza impreuna pentru Irak", a raspuns Scheffer solicitarii americane. Cu toate acestea, doi dintre membrii Aliantei, Franta si Germania, care s-au opus invaziei Irakului, vor juca un rol limitat, rezumandu-se la antrenarea, dincolo de granitele Irakului, a fortelor de securitate. Celelalte membre NATO care au promis sprijin total Irakului vor trimite in aceasta tara 100 de instructori, care se vor ocupa strict de ofiteri ce actioneaza in Zona verde din Bagdad, adica in perimetrul in care se afla cele mai importante institutii ale statului irakian, dar si Ambasada SUA. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe nato