x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO şi ONU, atacate

NATO şi ONU, atacate

de Anca Aldea    |    18 Mar 2008   •   00:00
NATO şi ONU, atacate
Sursa foto: Oleg Popov/

Situaţie tensionată în Kosovo la o lună de la proclamarea independenţei. Forţele NATO şi ONU au fost atacate ieri cu arme de foc automate în timpul unor proteste ale sârbilor din Kosovska Mitroviţa, oraş divizat între sârbi şi albanezi.

KOSOVO - Sărbii au deschis focul asupra forţelor internaţionale


Situaţie tensionată în Kosovo la o lună de la proclamarea independenţei. Forţele NATO şi ONU au fost atacate ieri cu arme de foc automate în timpul unor proteste ale sârbilor din Kosovska Mitroviţa, oraş divizat între sârbi şi albanezi.

O operaţiune a poliţiei Naţiunilor Unite de a evacua etnicii sârbi care ocupau, de trei zile, în mod abuziv două tribunale ale ONU din Kosovska Mitroviţa s-a transformat într-o confruntare deschisă dintre forţele internaţionale de securitate şi protestatarii nemulţumiţi.

 

PIETRE, PETARDE, BLINDATE. Potrivit martorilor oculari, forţele NATO şi poliţiştii ONU au fost atacaţi de manifestanţii sârbi în apropierea acestui oraş situat în nordul Kosovo. Poliţia ONU a primit ordin să se retragă din partea sârbă a Kosovskăi Mitroviţa, după ce a asediat un tribunal al Naţiunilor Unite din oraş şi a preluat controlul asupra instituţiei de la sârbii care o ocupaseră cu forţa la sfârşitul săptămânii trecute. Aproximativ 500 de poliţişti ONU, majoritatea ucraineni, au participat la operaţiunea de ieri dimineaţă, în Kosovska Mitroviţa. Înaintea raidului de la tribunal, câteva sute de militari francezi din cadrul NATO, aflaţi la bordul unor vehicule blindate, au blocat drumurile de acces spre curtea de judecată din nordul oraşului. Mai mulţi protestatari sârbi au aruncat cu pietre şi petarde spre trupele franceze, iar cabina unui vehicul NATO a luat foc.

 

Poliţia ONU a operat câteva zeci de arestări şi a îndepărtat steagul Serbiei de pe sediul tribunalului. Sârbii nu au opus rezistenţă în timp ce au fost conduşi spre vehiculele ONU, cu cătuşe la mâini. Ulterior, câţiva dintre deţinuţi au fost eliberaţi după ce un grup furios de protestatari sârbi a forţat uşile vehicului în care se aflau.

În urma ciocnirilor violente, cel puţin 33 de membri ai misiunilor ONU şi NATO în Kosovo au fost spitalizaţi. Surse citate de agenţiile de presă susţin că cel puţin 80 de sârbi au fost răniţi în confruntările cu forţele de ordine internaţionale MINUK şi KFOR. Ministrul sârb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a cerut ONU să îi elibereze pe sârbii arestaţi. “Trebuie menţinute ordinea, stabilitatea şi procesul de cooperare, cerem ONU să elibereze aceste persoane şi să rezolve problemele prin acorduri şi discuţii”, a declarat Samardzici.

×
Subiecte în articol: externe nato