x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Navalnîi, închisoare cu suspendare

Navalnîi, închisoare cu suspendare

04 Mai 2017   •   19:30
Navalnîi, închisoare cu suspendare
Sursa foto: SERGEI ILNITSKY/EPA

Un tribunal din Rusia a confirmat, ieri, condamnarea la cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri, a lui Aleksei Navalnîi, un verdict ce l-ar putea împiedica pe cel mai cunoscut opozant al Kremlinului să candideze la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2018, transmite AFP.

Tribunalul regional din Kirov a respins apelul lui Navalnîi, găsit vinovat la începutul lui februarie de deturnarea, în 2009, a circa 400.000 de euro, în dauna unei societăți publice de exploatare forestieră, pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii. Comisia electorală centrală a avertizat deja că verdictul de miercuri l-ar putea împiedica pe bloggerul anticorupție să-și pună în practică intenția de a candida la scrutinul prezidențial de anul viitor. „Un cetățean rus nu are dreptul să participe la alegeri, dacă a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte grave și dacă pedeapsa nu a fost executată integral până în ziua scrutinului', a declarat, pentru agenția TASS, Maia Grișina, o înaltă oficialitate din cadrul Comisiei.

Înscenare politică?

În schimb, mâna dreaptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov, a dat asigurări că decizia tribunalului „nu are efect” asupra candidaturii opozantului. Viitorul lui Navalnîi, care denunță un proces înscenat de la cap la coadă de Kremlin pentru a-l îndepărta de pe scena politică, rămâne incert. El depinde de interpretarea ce va fi dată Constituției și legii electorale, prima stipulând că un cetățean poate candida dacă nu a fost în detenție, iar a doua că orice candidat care a suferit o condamnare trebuie să-și fi ispășit pedepsa. Navalnîi a fost deja condamnat în dosar la aceeași pedeapsă, în 2013. În 2016, CEDO a considerat această decizie „arbitrară”, estimând că există temeiuri puternice de a crede că inculparea și condamnarea au fost „de natură politică”.

 

Curtea Supremă a Rusiei a anulat în noiembrie condamnarea inițială și a retrimis dosarul la tribunalul de primă instanță.

 

Aleksei Navalnîi a fost și la originea unor manifestații anticorupție care au strâns zeci de mii de persoane la Moscova și în alte orașe pe 26 martie, și în urma cărora a fost încarcerat timp de 15 zile. Opozantul fost spitalizat după ce a fost atacat joia trecută cu un spray cu un colorant verde, care i-a afectat grav vederea la un ochi.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi