x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Negustorul morţii" nu va fi extrădat în SUA

"Negustorul morţii" nu va fi extrădat în SUA

de Irina Cristea    |    11 Aug 2009   •   00:00

Traficantul de arme Viktor Bout, arestat în Thailanda în urma unei operaţiuni care a implicat şi România, nu va fi extrădat în Statele Unite, a decis azi un Tribunal thailandez. Autorităţile americane doreau să-l judece pentru terorism, iar decizia Curţii este "o surpriză", potrivit AFP. O surpriză primită cu satisfacţie de însuşi Bout, care a făcut semnul victoriei la aflarea deciziei, dar şi de autorităţile de la Moscova.

Supranumit "Negustorul morţii" şi fost ofiţer în Armata sovietică, Viktor Bout fusese arestat la Bangkok în martie 2008 după ce agenţi americani sub acoperire l-au convins că sunt conducători ai luptătorilor de gherilă din cadrul Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC) şi că vor să cumpere de la el rachete şi lansatoare de rachete. Viktor Bout este considerat responsabil pentru trafic cu arme în ultimii 15 ani între Africa şi America de Sud, trecând prin Afganistan şi reţeaua Al-Qaeda, potrivit AFP.

Judecătorul care a analizat cererea de extrădare a motivat decizia spunând că FARC este considerată organizaţie teroristă de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi SUA, nu şi de Thailanda. Autorităţile de la Bangkok consideră gherila columbiană drept "o mişcare politică".

România a contribuit la operaţiunea de arestare a lui Bout. Andrew Smulian, complicele "Negustorului morţii", fusese pe teritoriul românesc pentru a încheia tranzacţii cu potenţiali cumpărători, iar autorităţile au interceptat convorbiri şi au înregistrat întâlnirile pe care acesta le-a avut în România cu doi colaboratori ai agenţiei antidrog din SUA.

×
Subiecte în articol: externe