Primele semne că avea să se întâmple ceva rău în Bombay au venit pe la 10:30 seara, când doi bărbaţi, cu arme AK 47 şi grenade, au fost văzuţi intrând în gara extrem de aglomerată, Chhatrapati Shivaji, cea mai importantă din oraş.
După câteva secunde, cei doi bărbaţi au început să împrăştie moarte în jurul lor, aruncând grenade şi împuşcând ca demenţii în stânga şi-n dreapta. După câteva minute, îşi continuau misiunea ucigaşă la unul dintre cele mai luxoase şi faimoase hoteluri, Taj Mahal Palace, unde voiau să suprime cât mai mulţi americani şi britanici.
MARTOR OCULAR
Publicaţia The Times a strâns mărturiile unor supravieţuitori ai teribilelor atentate ce au adus la Bombay, într-o singură noapte, atmosfera atacurilor antiamericane din 11 Septembrie 2001.
"Erau atât de tineri, încât păreau nişte copii. Purtau tricouri şi blugi", a povestit britanicul Rakesh Patel, unul dintre turiştii luaţi ostatici de terorişti şi care a reuşit, împreună cu un altul, să se salveze când ajunseseră la etajul al 14-lea al hotelului. "Au spus că vor persoane cu paşapoarte americane sau britanice, apoi ne-au luat în sus, pe scări. Cred că voiau să ne ducă pe acoperiş", a continuat Patel.
În faţa hotelului, pe dalele de marmură erau întinşi răniţii. Pe la ora trei dimineaţa, o aripă de patrimoniu a clădirii luase foc. Până şi reporterii de televiziune, care transmiteau non-stop de la faţa locului, au rămas perplecşi, când au văzut mistuindu-se fără speranţă unul dintre simbolurile Indiei. Pe străzile din jur, cei scăpaţi cu viaţă, dar şi localnicii îşi căutau bezmetici rudele, prietenii sau cunoştinţele sau, pur şi simplu, încercau să se ascundă, de teama de a nu intra pe mâna teroriştilor.
Bhisham Mansukhani, un jurnalist care asista la o petrecere de nuntă, cu 200 de invitaţi, într-un salon al hotelului preferat de oamenii de afaceri străini şi de elita Bollywood-ului, a scăpat ca prin urechile acului de terorişti. "Eram la bar şi, deodată, pe lângă ochi mi-a trecut un ciob de sticlă", a povestit el, spunând că s-a ascuns apoi într-un centru de afaceri din complexul hotelier. Oamenii care scăpaseră de furia teroriştilor se înghesuiau în camerele din hotel, unde stăteau pe întuneric şi mai vorbeau din când în când la telefon, în şoaptă, cu cei de-afară.
"Un bărbat înarmat stătea acolo şi trăgea cu gloanţe în jurul lui, chiar în apropierea mea. Am reuşit să fug şi am ajuns în bucătăria hotelului, apoi ne-am ascuns într-un restaurant de la parter", a povestit parlamentarul britanic Sajjad Karim.
NU FII EROU!
Un turist spaniol, care se afla în hotelul Oberoi, a mărturisit că a asistat la scene de carnagiu, făcute de teroriştii care trăgeau fără discernământ în tot ce mişca. "Nu mai vreau să văd aşa ceva niciodată. M-am târât până la bucătărie şi am stat acolo până când am simţit că s-a făcut linişte."
"Ne-au ridicat în picioare de la masă şi ne-au spus să ridicăm mâinile deasupra capului. Apoi ne-au întrebat care suntem americani şi britanici. Prietenul meu mi-a spus: «Nu fii erou! Nu le spune că eşti britanic!»", s-a confesat cum a scăpat şi Alex Chamberlin, care venise în India cu afaceri.
COSMOPOLIT ŞI CARISMATIC
Oraşul Bombay, cel mai cosmopolit şi mai carismatic din India a mai cunoscut violenţa teroristă şi în trecut. Ceea ce s-a petrecut marţi noaptea în oraş, le-a reamintit locuitorilor săi în primul rând de atacurile din 11 iulie 2006. Atunci, şapte explozii într-un tren au ucis, în 11 minute, peste 200 de persoane. "Am crezut că am scăpat de toate astea. Dar acum îmi dau seama că trebuie să învăţăm lecţia: «Bombay nu va putea să scape de teroare!»" ... a spus, cu amărăciune, un comerciant indian, care vinde într-un magazin din apropierea hotelului Taj Mahal Palace.
ISTORIE ÎNSÂNGERATĂ
Alegerea lui Barack Obama la Casa Albă a pus serviciile de securitate din întreaga lume în alertă, de teama unor atacuri teroriste "spectaculare", aşa cum au ameninţat unii lidei ai Al Qaida. În câteva oraşe importante, ca Jaipur, Ahmedabad sau Bangalore, o nouă "specie" de terorişti autohtoni, câteva dintre aceste grupări, care nici nu erau cunoscute, au devenit "celebre" prin cruzimea atentatelor pe care le-au comis. Este şi cazul Mujahedinilor Indieni, care, printr-o serie de atacuri teroriste, au făcut, în aceste oraşe, peste 150 de morţi şi alte sute de răniţi. Marţi noaptea, la Bombay, s-a "afirmat" un alt grup necunoscut, Mujahedinii Deccanului.
The Times face o selecţie a celor mai sângeroase atentate din India, din ultimii ani, care au culminat cu teroarea din noaptea de marţi, de la Bombay.
- 2006, iulie: 196 de oameni au murit şi 625 au fost răniţi în urma a şapte atacuri succesive cu bombă asupra trenurilor din Bombay.
- 2006, martie: O serie de atacuri cu bombă au ucis, la Varanasi, 15 persoane şi au rănit peste 100. Multe dintre victime erau pelerini, care veniseră la templul Sankat Mochan
- 2005, octombrie: Cel puţin 70 de persoane au murit la Delhi, în urma a trei explozii succesive. Două bombe au fost plasate în magazine, iar una, în autobuz.
- 2003, august: 44 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza câtorva bombe plasate în portbagajul unui taxi.
- 1993, martie: la Bombay a fost carnagiu, dispozitive explozive luând viaţa a 260 de oameni.
Citește pe Antena3.ro