Nivelul radiaţiilor de la uzina nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, a crescut până în punctul în care poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor, a anunţat, marţi, Guvernul japonez.
Premierul japonez, Naoto Kan, a cerut rezidenţilor aflaţi pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei să evacueze zona de urgenţă, iar celor care se află dincolo de această limită, pe o rază de 30 de kilometri în jurul reactorului, să stea în case, cu ferestrele închise. La rândul ei, Agenţia Naţională Japoneză de Poliţie a anunţat că toţi locuitorii de pe o rază de 20 de kilometri din jurul centralei de la Fukushima avariate în urma seismului de vineri au fost evacuaţi, relatează postul de televiziune nipon NHK World.
Vântul a dus şi a dispersat deasupra Oceanului Pacific substanţele radioactive emise în aer în urma seriei de explozii de la centrala nucleară niponă, a dat asigurări Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), cu sediul la Geneva.
Autorităţile japoneze se luptă fără încetare de cinci zile pentru a încerca să oprească escalada accidentelor la centrala de la Fukushima, multiplicând intervenţiile la televiziune pentru a evita crearea panicii. Unul după altul, reactoarele de la Fukushima 1, centrală situată la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, suferă o infernală serie de avarii şi accidente, care se agravează de la o zi la alta şi ameninţă să degenerezec, comentează AFP.
Cea de-a treia şi cea de-a patra explozie, care s-au produs marţi la reactoarele 2 şi 4, sunt mai grave decât cele care s-au produs anterior la reactorul numărul 3 sau decât cea de la reactorul numărul 1. Echipele companiei Tokyo Electric Power (Tepco) au mai avut de înfruntat, marţi, şi un incendiu declanşat la reactorul 4. În cele din urmă, Compania Tokyo Electric a anunţat că s-a reuşit stingerea incendiului. Potrivit Agenţiei de presă Kyodo, nivelul radiaţiilor în vecinătatea centralei este periculos pentru sănătatea publică.
Dintre cele şase unităţi ale centralei de la Fukushima, patru au acum probleme grave, care se amplifică.
Aflaţi într-un vârtej de fapte din ce în ce mai îngrijorătoare, premierul Naoto Kan, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, reprezetanţii Tokyo Electric Power şi ai Agenţiei pentru Siguranţa Nucleară şi industrială nu mai contenesc cu apariţiile la televiziuni. Toţi au figuri îngrijorate, poartă uniforme de culoare bleu, semnul unei situaţii excepţionale, apărând pe ecrane chiar şi la miezul nopţii.
Acuzaţi de presă şi de experţii străini că au întârziat comunicările după prima explozie intervenită sâmbătă, toţi oficialii încearcă acum să dea informaţii din două în două ore, pentru a aduce ultimele elemente de noutate şi a răspunde întrebărilor precise şi presante ale jurnaliştilor, comentează France Presse.
Un nou comitet special a fost creat în cursul nopţii de luni spre marţi, în jurul şefului Guvernului, în afara celulelor de criză existente, pentru a se accelera transmiterea de date între operator şi conducerea statului şi a lua decizii cât mai rapid posibil.
Şeful Guvernului, Naoto Kan, care recunoaşte gravitatea situaţiei, vrea să le arate cetăţenilor că îşi face treaba pe deplin, dispunând cât mai rapid posibil de toate informaţiile şi că este şi capabil să ia deciziile care se impun fără să stea pe gânduri.
Totuşi, în timp ce spectrul apocalipsei nucleare este agitat în străinătate, publicul japonez rămâne senin şi încearcă să se organizeze cât mai bine, respectând consemnele date de autorităţi, în special acelea de a se face economie la consumul de energie electrică, pentru a se putea limita întreruperile planificate din cauza penuriei.
Anumiţi japonezi critică, însă, Guvernul, dar pe Internet, dar pentru majoritatea cetăţenilor sinistraţi şi traumatizaţi de cea mai gravă catastrofă naturală din ultima jumătate de secol, nu e momentul pentru polemică, ci pentru urgenţa recuperării miilor de persoane date dispărute după trecerea devastatorului val tsunami, provocat de seismul de vineri. Sunt mii de corpuri umane care nu au fost recuperate şi care au fost împrăştiate de tsunami pe arii extinse.