x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi imagini ale atrocităţilor soldaţilor americani în Afghanistan

Noi imagini ale atrocităţilor soldaţilor americani în Afghanistan

22 Mar 2011   •   13:02
Noi imagini ale atrocităţilor soldaţilor americani în Afghanistan
Sursa foto: /youtube.com

157568-untitled-1.jpg Deja tensionată, situaţia din Afghanistan ar putea deveni explozivă după ce revista germană Der Spiegel a dat publicităţii câteva fotografii în care soldaţi americani pozează lângă “trofeele” ucise, civili afgani nevinovaţi, fără nicio legătură cu talibanii care au provocat prezenţa trupelor NATO în această ţară.

Armata americană a anunţat deja trimiterea către Curtea Marţială a celor 12 soldaţi, denumiţi generic “The kill team” de către publicaţia germană. Într-un comunicat oficial, un reprezentant al armatei americane, colonelul Thomas Collins îşi cere scuze pentru suferinţele provocate de soldaţii al căror comportament reprezintă “un atentat la adresa drepturilor omului, în contrast cu valorile şi standardele promovate de SUA”.

La rândul său, secretarul de stat american Hillary Clinton i-a telefonat omologului său afgan, căruia i-a prezentat, în numele său, scuzele poporului american pentru gesturile soldaţilor.

Publicarea fotografiilor vine într-un moment în care relaţiile dintre Afghanistan şi NATO sunt din ce în ce mai tensionate, în urma câtorva episoade în care militarii americanii care acţionează sub “umbrela” NATO au ucis civili afgani nevinovaţi.

În urmă cu două săptămâni americanii l-au ucis pe un văr al preşedinteleui afgan, Hamid Karzai, ceea ce a provocat o reacţie violentă la Kabul, care a lăsat să se înţeleagă că nu mai este de acord cu prezenţa militarilor străini pe teritoriul acestei ţări.

Revenind la fotografiile publicate recent, se pare că acestea fost făcute la începutul anului trecut, unul dintre cei implicaţi, caporalul Jeremmy Morlock (22 de ani) recunoscându-şi deja vinovăţia. Un alt membru al “kill team”, Adam Winfield şi-a justificat comportamentul printr-un mesaj adresat tatălui său şi postat pe o reţea de socializare: “Mi s-a părut că unul dintre ei avea o grenadă pe care se pregătea s-o arunce asupra mea. A trebuit să-l dobor.”

×
Subiecte în articol: soldati afghanistan