x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi opere din "comoara nazistă" făcute publice pe Internet

Noi opere din "comoara nazistă" făcute publice pe Internet

de Istvan Deak    |    23 Noi 2013   •   11:57
Noi opere din "comoara nazistă" făcute publice pe Internet

Germania a dat publicităţii joi seara, pe Internet, imagini reprezentând noi opere care fac parte din "comoara nazistă" descoperită la Munchen, semnate de Munch, Liebermann şi Toulouse-Lautrec, a anunţat Parchetul din Augsburg.

"Parchetul din Augsburg a comunicat datele despre noi opere din cadrul a ceea ce am numit (cartierul din Munchen unde este situat apartamentul în care au fost descoperite 1.406 opere de artă, la un octogenar german) celulei de coordonare pentru bunurile culturale dispărute", se arată într-un comunicat al Ministerului german al Culturii.

"Este vorba despre numeroase desene semnate de Edvard Munch, Max Liebermann şi Henri Toulouse-Lautrec", subliniază comunicatul.

Un număr de 54 de noi opere au fost postate pe site-ul Internet al celulei de coordonare, lostart.de. În total, sunt 16 gravuri semnate de Edvard Munch şi 38 de desene ale pictorului german Max Liebermann. Operele francezului Toulouse-Lautrec nu sunt încă vizibile pe site.

"Este vorba acum, graţie cercetărilor făcute asupra provenienţei acestor opere, despre a afla dacă acestea au sau nu legătură cu persecuţiile naziste", se mai arată în comunicatul ministerului.

Germania a anunţat miercuri că va publica începând de joi imagini ale unui număr de 590 de tablouri din totalul de 1.406 găsite în apartamentul moştenitorului (Cornelius Gurlitt) unui negustor de artă din perioada nazistă (Hildebrand Gurlitt).
Cornelius Gurlitt susţine că tatăl său a achiziţionat legal toate aceste opere pe care el le-a moştenit şi care au fost descoperite în timpul unei percheziţii efectuate în februarie 2012 de autorităţile germane în apartamentul său din cartierul Schwabing din Munchen. Cele 1.406 opere de artă descoperite, supranumite "comoara nazistă", reprezintă cea mai mare descoperire în materie de artă care ar putea proveni din jafurile naziste. Pentru a se putea verifica provenienţa acestor opere şi statutul lor legal, autorităţile germane au decis confiscarea lor. Dar atât descoperirea, cât şi confiscarea operelor au fost ţinute la secret până acum două săptămâni, când săptămânalul german Focus a dezvăluit existenţa lor, motiv pentru care Germania se află sub tirul criticilor atât în plan intern, cât şi extern.


×
Subiecte în articol: Cornelius Gurlitt opere de arta