x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi proteste masive la Atena, după catastrofa feroviară din Grecia

Noi proteste masive la Atena, după catastrofa feroviară din Grecia

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2023   •   17:00
Noi proteste masive la Atena, după catastrofa feroviară din Grecia
Sursa foto: Hepta

Noi proteste de amploare au loc în centrul Atenei, soldat cu ciocniri între poliție și un grup de demonstranți. Revoltele au loc zilnic după cel mai grav accident feroviar din istoria Greciei, scrie Reuters.

Un mic grup de protestatari a aruncat cu bombe cu benzină în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade de mână, înainte de a se dispersa pe străzile din apropiere.

După protestele din ultimele trei zile din întreaga țară, aproximativ 10.000 de studenți, lucrători feroviari și grupuri afiliate la partide de stânga s-au adunat, duminică, într-o piață din Atena pentru a-și exprima compasiunea pentru viețile pierdute și pentru a cere standarde de siguranță mai bune în rețeaua feroviară.

„Această crimă nu va fi uitată”, au strigat protestatarii în timp ce lansau baloane negre pe cer. Pe o pancartă scria: „Politicile lor au costat vieți omenești”.

Trenul, care călătorea de la Atena la orașul Salonic, în nordul țării, era plin de studenți universitari care se întorceau după un weekend prelungit de vacanță. Dezastrul a declanșat o revărsare de furie, precum și o atenție sporită asupra standardelor de siguranță.

Lucrătorii feroviari, care și-au pierdut și ei colegii în accident, au organizat de miercuri greve rotative pentru a denunța reducerile de costuri și investițiile insuficiente în infrastructura feroviară, o moștenire a crizei debilitante a datoriilor din Grecia din perioada 2010 - 2018.

Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis a dat vina pe o eroare umană pentru accident. Cu toate acestea, Mitsotakis a declarat duminică că eroarea umană nu ar trebui să devieze de la responsabilitățile pentru o rețea feroviară care suferă de mult timp.

„În calitate de prim-ministru, le datorez tuturor, dar mai ales rudelor victimelor, scuze”, a scris el pe Facebook. „Justiția va investiga foarte repede tragedia și va stabili responsabilitățile”.

Un șef de gară din orașul vecin Larissa, care era de serviciu în momentul accidentului, a fost acuzat săptămâna aceasta de punerea în pericol a vieților și de perturbarea transportului public. Șeful de gară, al cărui nume nu poate fi dezvăluit în conformitate cu legislația greacă, a apărut duminică în fața unui magistrat, după ce avocatul său a cerut sâmbătă timp suplimentar pentru a răspunde acuzațiilor, în urma unor noi informații privind cazul. Procedurile respective sunt în curs de desfășurare.

Sindicatele lucrătorilor feroviari spun că sistemele de siguranță din întreaga rețea feroviară sunt deficitare de ani de zile, deoarece un sistem de supraveghere și semnalizare la distanță nu a fost livrat la timp. Ei au cerut guvernului să ofere un calendar pentru implementarea protocoalelor de siguranță.

Autoritățile vor anunța în curând măsuri, a spus premierul, adăugând că Atena va solicita expertiză din partea Comisiei Europene și a altor țări în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței feroviare.

Papa Francisc a spus, duminică, că gândurile sale sunt alături de victimele accidentului. „Mă rog pentru cei morți, sunt aproape de cei răniți și de rudele lor și fie ca Fecioara Maria să îi mângâie”, a spus el la liturghia din Piața Sfântul Petru din Roma.

Cel puțin 57 de persoane au fost ucise și zeci au fost rănite, marți, când un tren de pasageri cu peste 350 de persoane la bord s-a ciocnit cu un tren de marfă pe aceeași linie ferată în centrul Greciei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: atena accident feroviar proteste