x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi scurgeri de apă radioactivă la Fukushima

Noi scurgeri de apă radioactivă la Fukushima

12 Mai 2011   •   12:00
Noi scurgeri de apă radioactivă la Fukushima
Sursa foto: /EPA
165012-1.jpgOperatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat, astăzi, scurgeri la nivelul cuvei unui reactor şi deversarea apei contaminate în ocean, relatează AFP.

TEPCO a anunţat că noi măsurători, efectuate săptămâna aceasta, cu ajutorul aparatelor instalate în interiorul clădirii reactorului 1, au arătat că apa deversată în cuva sub presiune s-a scurs rapid.

Nivelul apei a scăzut sub baza barelor de combustibil uzat, înalte de patru metri. Totodată, temperatura cuvei pare să indice că barele de combustibil au căzut la fund şi sunt acoperite de apă, a apreciat TEPCO.

"Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, considerat un nivel care permite o răcire a combustibilului în condiţii relativ stabile", a declarat un oficial.

Tehnicienii TEPCO deversează, în cuvă, aproximativ şapte mii de tone de apă pe oră şi intenţionează, de asemenea, să inunde incinta care o înconjoară, pentru a accelera răcirea.

Aceste operaţiuni, efectuate de mai multe săptămâni, cu ajutorul unor cisterne, pompe de beton şi alte sisteme de stropire, au provocat inundaţii importante cu apă contaminată.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) luptă, de la cutremurul urmat de un tsunami devastator, la 11 martie, pentru a coborî temperatura reactoarelor centralei Fukushima Daiichi (numărul 1), un obiectiv pe care speră să-l atingă între octombrie şi ianuarie.

Oprirea bruscă a sistemului de răcire, provocată de un val seismic de 14 metri, a antrenat o topire parţială a miezului reactorului nuclear. De două luni, tehnicienii deversează milioane de tone de apă în reactoare, pentru a împiedica o supraîncălzire.

×
Subiecte în articol: japonia fukushima tepco