x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi tensiuni în Orientul Mijlociu. Iranul închide frontiera cu Irakul

Noi tensiuni în Orientul Mijlociu. Iranul închide frontiera cu Irakul

30 Aug 2022   •   18:25
Noi tensiuni în  Orientul Mijlociu. Iranul închide frontiera cu Irakul
Sursa foto: pixabay.com

Iranul a închis frontiera cu Irakul şi a avertizat cetăţenii să evite călătoriile în această ţară, din cauza tensiunilor dintre cele două țări, scrie Reuters. a anunţat marţi un oficial iranian de rang înalt, pe fondul escaladării violenţelor după ce reputatul cleric şiit Moqtada al-Sadr a anunţat că se retrage din politică, informează Reuters.

În ultimele zile au avut loc violențe la Bagdad după ce clericul șiit  Moqtada al-Sadr a anunțat că se retrage din politică. Circa 20 de persoane au fost ucise. Clericul le-a cerut susținătorilor săi la proteste violente cerându-le să intre în sediul guvernului. 

Iranienii călătoresc anual în orașul irakian Kerbala pentru ritualul Arbaeen, care marchează sfârşitul celor 40 de doliu pentru nepotul Profetului Mohamed, Imamul Hussein. Sărbătoarea Arbaeen va avea loc pe 16-17 septembrie 2022.

"Frontiera cu Irakul a fost închisă. Din motive de siguranţă, este necesar ca iranienii să nu călătorească în Irak deocamdată", a spus ministrul-adjunct iranian al Afacerilor Interne Majid Mirahmadi.
Totodată, autoritățile iraniene au suspendat toate zborurile spre Irak.
"Încercăm să aranjăm un zbor de urgenţă pentru a aduce înapoi iranieni din Irak, care se află în prezent la aeroport. Sperăm să-i evacuăm astăzi", a declarat un oficial de rang înalt al aviaţiei iraniene.

×
Subiecte în articol: iran irak