x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NOMINALIZĂRI / Obama îşi alege triumviratul de securitate

NOMINALIZĂRI / Obama îşi alege triumviratul de securitate

de Mihaela Matachita    |    01 Dec 2008   •   00:00

Barack Obama, preşedintele american ales, va nominaliza azi, la Chicago, trei membri-cheie ai administraţiei sale, anume Hillary Clinton la Departamentul de Stat, Robert Gates la Pentagon şi Jim Jones la Securitatea Naţională.



CNN a relatat, citând surse democrate, că Obama o va nominaliza pe Hillary Clinton ca secretar de stat, va confirma menţinerea în funcţie a lui Robert Gates ca secretar al Apărării şi îl va nominaliza pe generalul de marină în rezervă Jim (James) Jones în funcţia de consilier pentru securitate naţională la Casa Albă. Acesta din urmă a acceptat, după câteva zile de gândire, să ocupe funcţia propusă, iar ceilalţi doi acceptaseră anterior.

Senatorul republican John Warner, membru al Comisiei pentru Apărare, a salutat, printr-un comunicat emis înainte de prezentarea oficială de luni, nominalizarea celor trei în cadrul echipei de securitate a administraţiei Obama: "Triumviratul Gates, Clinton şi Jones care va conduce «echipa naţională pentru securitate» se bucură de foarte multă încredere pe plan intern şi extern, consolidând respectul faţă de preşedintele ales şi capacitatea acestuia de a avea o judecată solidă în privinţa selectării «celei mai bune şi competente» persoane pentru a implementa politicile noastre de securitate naţională".

De obicei, componenţa echipei de securitate este anunţată prima, dar, din cauza actualei crize financiare, Obama a dat prioritate componenţei echipei economice.

HILLARY CLINTON
Hillary Clinton, senatoare de New York şi soţia ex-preşedintelui american Bill Clinton, a fost marea rivală a lui Obama la învestitura Partidului Democrat drept candidat în alegerile pentru preşedinţia SUA. Ca secretar de stat, ea îi va succede în această funcţie importantă Condoleezzei Rice.

ROBERT GATES
Menţinerea în funcţie a actualului secretar al Apărării ar fi "un fapt împlinit", Robert Gates fiind unanim apreciat în rândurile clasei politice americane. El va avea sarcina de a concretiza promisiunea democraţilor de retragere a trupelor americane din Irak. Ar fi pentru prima oară că un secretar al Apărării ar fi menţinut în funcţie de la o administraţie de o anumită culoare politică la alta. AFP, citând "mai multe mass-media" americane, preciza că Gates (65 de ani) va ocupa această funcţie temporar, urmând să îi cedeze locul fostului secretar al Marinei, Richard Danzig, în prezent consilier militar al lui Obama.

JAMES JONES
Printre celelalte nominalizări "presimţite" figurează cea a generalului James Jones drept consilier pentru securitatea naţională, după cum relata şi site-ul Politico.com. James Jones a fost comandant NATO.
David Axelrod, care va fi consilierul preşedintelui la Casa Albă, sublinia, potrivit AFP, că Obama se înconjoară de personalităţi puternice. "Dar există o persoană care va face politica acestei administraţii, şi anume preşedintele Statelor Unite. E adevărat pentru economie, este la fel de adevărat pentru afaceri externe", preciza Axelrod.
        
    
    
    

×
Subiecte în articol: externe securitate obama