x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nostalgicii comsomolului / În plasa electorală a lui Voronin

Nostalgicii comsomolului / În plasa electorală a lui Voronin

de Vitalie Calugareanu    |    04 Noi 2008   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, îşi vânează viitorii aliaţi politici copleşindu-i cu ideea comsomolistă. Cu ocazia aniversării a 90-a de la constituirea comsomolului, Voronin i-a adunat în jurul său pe liderul social-democrat Dumitru Braghiş şi pe liderul PD Dumitru Diacov.



În afară de cei doi lideri politici moldoveni, alături de Vladimir Voronin a stat şi ex-preşedintele Republicii Moldova Petru Lucinschi şi chiar au cântat împreună, la acelaşi microfon, cântece comsomoliste ruseşti sub un poster cu chipul lui Vladimir Ilici Lenin. Petru Lucinschi este cel care i-a lansat şi i-a promovat în politică atât pe Dumitru Diacov, cât şi pe Dumitru Braghiş – toţi trei trecuţi prin şcoala Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, iar acum cu puternice legături în mediul politic de la Moscova. Dumitru Diacov, care a tăcut, totuşi, atunci când alţii cântau, a spus că a venit la manifestarea tinerilor comunişti să se întâlnească cu vechii colegi: "Am fost comsomolist. Multă lume a fost comsomolistă", a spus Diacov. Social-democratul Dumitru Braghiş se pare că se mândreşte cu trecutul său în comsomol: "Am venit aici pentru că am activat în organele comsomoliste. Nu este o nostalgie, dar este un sentiment de stimă faţă de acele lucruri pozitive care au fost făcute în comsomol".

PARTIDUL UNIC
În discursul rostit la aniversare, liderul comunist, Vladimir Voronin, care vrea să convingă Europa că s-a debarasat de principiile totalitare, a insistat asupra revenirii la practica unui singur partid: "Pe noi nimic nu ne desparte. Ce partid nu ai constitui, oricum obţii Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Ei ce avem noi de împărţit în această mică Moldovă? De ce avem nevoie de 34 de partide?", s-a întrebat retoric Voronin.

×
Subiecte în articol: externe