x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Note atribuite lui Ben Laden, date publicităţii de BBC

Note atribuite lui Ben Laden, date publicităţii de BBC

de Anca Aldea    |    30 Iun 2011   •   18:55

Doua documente date publicitatii pe site-ul BBC (http://www.bbc.co.uk/news/world-13928833), care se refera la, sunt atribuite lui Ossama bin Laden. Notele sunt scrise de mana, cu cerneala rosie, pe alocuri patate si chiar taiate, incercuite sau rescrise. Desi autenticitatea lor nu a fost inca stabilita, specialistii citati de BBC afirma ca aceste documente erau, de fapt, notitele pentru un discurs intocmai celor pe care Ben Laden obisnuia sa le tina cu diverse ocazii. Cele doua pagini au fost gasite intr-o camera aflata langa incaperea in care se afla liderul retelei teroriste Al-Qaida in momentul "vizitei' fortelor speciale americane la resedinta teroristului din Abbottabad (Pakistan). In mesaje se vorbeste, la un moment dat, despre schimbarile climatice si inundatiile care au afectat Arabia Saudita - referinte enuntate de Ben Laden anul trecut intr-unul dintre discursurile sale.

Un specialist citat de BBC – Abdel Bari Atwan – care l-a intervievat pe Bin Laden in 1996 este de parere ca afirmatiile de pe cele doua foi de hartie au fost enuntate de liderul terorist. "Sunt genul de mesaje care caracterizeaza discursurile lui Bin Laden. Eu cred ca sunt autentice. Spun asta analizand limbajul si felul in care sunt scrise. Nu stiu insa daca sunt scrise de mana lui Ossama sau dictate de el si scrise de altcineva. Dar au amprenta sitlului lui Bin Laden', a precizat Atwan. Parerea sa este sustinuta de profesorul Walid Phares, o autoritate in materie de terorism si consilier al Congresului SUA. Acesta se declara intrigat de cele doua foi de hartie, afirmand ca exista asemanari intre scrisul lui Ben Laden si cel al lui Ayman al-Zawahiri, actualul lider al Al-Qaida. "Aceste fraze – legate de viitorul Arabiei Saudite, inclusiv de conducerea acestei tari – ofera informatii strategice despre interesul pe care Ben Laden il avea inca fata de regimul de la Ryad, care, cu aisugranta, avea oameni infiltrati in aceasta tara', spune Phares. Faptul ca mesajele cuprind si indemnuri pentru discipolii lui Ben Laden ar putea arata ca persoana care le-a scris a fost chiar Ben Laden, a adaugat profesorul.

Abdalah Alsami, analist la BBC pentru Orientul Mijlociu, sustine ca scrisul de pe cele doua note seamana cu cel al unui adolescent, autorul putand fi una dintre fiicele teroristului, care locuia, impreuna cu tatal sau, la Abbottabad, si care a fost martora la uciderea parintelui sau de catre trupele speciale americane, informeaza BBC. "E posibil ca el sa-si fi dictat gandurile ca sa mai treaca timpul. Traia intr-o casa fara comunicatii, nu avea nimic in afara de carti si un televizor. Pentru a alunga plictiseala, poate ca isi dicta ideile fiicei sale', este de parere Alsami.

×