x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua întâlnire Trump - Kim Jong-un, un progres remarcabil, potrivit preşedintelui sud-coreean

Noua întâlnire Trump - Kim Jong-un, un progres remarcabil, potrivit preşedintelui sud-coreean

11 Feb 2019   •   14:32
Noua întâlnire Trump - Kim Jong-un, un progres remarcabil, potrivit preşedintelui sud-coreean

Anunţul unei noi întrevederi la nivel înalt între preşedintele Donald Trump şi omologul său din RPD Coreeană, Kim Jong Un, constitue un progres remarcabil în negocierile pentru pacea în peninsula coreeană, deşi persistă îndoieli în privinţa denuclearizării, a declarat luni preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, transmite AFP. 

Preşedintele american şi liderul nord-coreean urmează să se întâlnească din nou la Hanoi, pe 27-28 februarie, după întrevederea istorică din iunie 2018. Autorităţile de la Phenian nu au confirmat încă participarea. 

Liderul de la Phenian şi preşedintele american au semnat, în iunie 2018, la Singapore, o declaraţie vagă în favoarea "denuclearizării peninsulei coreene". Până în prezent nu s-a înregistrat însă niciun progres, cele două părţi confruntându-se asupra sensului exact al acestui angajament. 

Analiştii estimează că cea de-a doua întrevedere va trebui să conducă la rezultate concrete pentru a se evita reînvierea crizei nucleară nord-coreene. 

"Pentru noi, epoca păcii şi a prosperităţii în peninsulă s-a apropiat", a declarat preşedintele Moon în prima sa reacţie publică după anunţul organizării unei noi întrevederi a liderilor nord-coreean şi american. El a recunoscut că mai sunt încă numeroase îndoieli asupra încheierii cu succes a denuclearizarea peninsulei şi a procesului de pace. 

Preşedintele sud-coreean a adăugat că cele două Corei şi SUA au continuat discuţiile asupra subiectului pentru că "au o încredere solidă în direcţia pe care trebuie să o urmeze istoria". Liderul de la Seul şi-a asumat rolul de intermediar între Phenian şi Washington, în încercarea de a acoperi prăpastia care îi separă în dosarul nuclear. 

Coreea de Sud şi SUA au adoptat deseori abordări diferite în chestiunea nord-coreeană, Moon Jae-in fiind partizanul dialogului, în timp ce SUA doreşte să menţină presiunea atât timp cât Phenianul nu va renunţa la arsenalul său nuclear. 

Liderul sud-coreean şi-a exprimat totuşi recunoştinţa atât faţă de Donald Trump cât şi faţă de Kim Jong Un pentru "eforturile lor diplomatice curajoase, fără precedent", precizând totuşi că aceştia traversează "un ocean de neîncredere profundă". AGERPRES

×