x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul Guvern libian le dă cu tifla procurorilor scoţieni: „Cazul Lockerbie e clasat!”

Noul Guvern libian le dă cu tifla procurorilor scoţieni: „Cazul Lockerbie e clasat!”

27 Sep 2011   •   08:36
Noul Guvern libian le dă cu tifla procurorilor scoţieni: „Cazul Lockerbie e clasat!”

Guvernul rebelilor libieni, instalat la Tripoli dupa alungarea lui Muammar al-Gaddafi, a respins solicitarea procurorilor scotieni de a colabora la prinderea si tragerea la raspundere a complicilor lui Abdel Baset al-Megrahi, condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, din 21 decembrie 1988, informeaza Associated Press.

'Cazul este clasat', a declarat Mohammed al-Alagi, ministrul de Justitie al Consiliului National de Tranzitie din Libia. 'Abdel Basset Ali al-Megrahi este singura persoana acuzata in legatura cu bombardamentele si a fost eliberat din ratiuni umanitare in 2009. Nu exista niciun motiv de redeschidere a cazului in Justitie', a adaugat al-Alagi.

Procurorii libieni si-au intemeiat cererea pe faptul ca, in decursul procesului lui al-Megrahi, a reiesit ca atentatul a fost organizat de serviciile secrete libiene si ca au existat mai multe persoane implicate.

Suferind de cancer la prostata si cu un prognostic de 3 luni de viata, al-Megrahi a fost eliberat, in urma cu doi ani, din inchisoare, de autoritatile scotiene. A fost primit ca un erou in Libia si s-a dovedit ca era mai sanatos decat s-a crezut. La sfarsitul lunii trecute, CNN a difuzat un material video cu al-Megrahi pe un pat de spital, cu o masca de oxigen pe fata. Fiul acestuia a pretins ca tatal sau este in coma.

Statele Unite au cerut extradarea lui Megrahi, dar al-Alagi s-a opus: 'Noi nu extradam cetateni libieni. Gaddafi o facea', a spus ministrul de Justitie libian.

Citeste si: Noua putere din Libia deja sfideaza Occidentul: teroristul 'Lockerbie' nu va fi extradat

×