x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nu există intimitate absolută, avertizează directorul FBI

Nu există intimitate absolută, avertizează directorul FBI

de Şerban Mihăilă    |    10 Mar 2017   •   19:20
Nu există intimitate absolută, avertizează directorul FBI
Sursa foto: Elise Amendola/AP

La numai o zi după dezvăluirile WikiLeaks, care arată că CIA își spionează țintele prin intermediul smartphone-urilor și televizoarelor inteligente, directorul FBI, James Comey, a avertizat, miercuri, că americanii nu trebuie să se iluzioneze în privința conceptului de „intimitate absolută”.

 

„Nu există intimitate absolută în America; nu există nici un loc aflat în afara legii”, a avertizat Comey, în timpul unei conferințe pe tema securității cibernetice, în Boston. „Nici măcar comunicarea cu partenerii noștri de viață, cu membrii comunității clerice sau cu avocații noștri nu este privată sută la sută în America (…) În circumstanțe corespunzătoare, un judecător poate cere oricăruia dintre noi să depunem mărturie în fața Curții, în privința acelor conversații extrem de private”, a adăugat el. Cu toate acestea, cetățenii americani „au dreptul întemeiat să-și dorească intimitatea atunci când este vorba despre casele, mașinile și dispozitivele” lor, a precizat Comey. „Pentru un american este vital ca guvernul nostru să nu ne poată invada intimitatea fără un motiv îndreptățit, validat de instanță”, a mai spus directorul FBI. În ultimele patru luni ale anului trecut, FBI a obținut dreptul legal de a examina 2.800 de dispozitive recuperate în anchete judiciare și investigații legate de terorism și contra-spionaj. Doar 57 la sută dintre aceste dispozitive au putut fi „sparte” de către specialiștii FBI.

 

Toți apreciem intimitatea. Toți apreciem securitatea. Nu trebuie să sacrificăm însă vreuna pentru cealaltă” – James Comey

Primul ipocrit al țării, în 2016

În urmă cu un an, după ce a pornit o campanie vehementă prin care susținea că „intimitatea absolută” împiedică aplicarea legii, Comey a devenit în doar câteva ore „ipocritul numărul unu” al SUA și principalul subiect de ironie în mediul online. În timpul unui discurs pe tema impactului avut de criptări asupra vieții private, Comey a mărturisit nonșalant că pune bandă adezivă pe camera video de la propriul laptop, de teamă să nu fie spionat. “Am văzut pe cineva mai inteligent decât mine făcând acest lucru”, a recunoscut involuntar șeful FBI. Americanii au condamnat imediat dublul standard utilizat de Comey, care a mărturisit că este îngrijorat și ia măsuri pentru protejarea  intimității sale, la numai cinci minute după ce susținuse că marile companii din domeniul tehnic nu ar trebui lăsate să producă dispozitive ce nu pot fi decodificate de autorități. “Foarte nostim! Directorul FBI se teme pentru intimitatea sa, dar nu ezită să violeze intimitatea celorlalți”, comenta situația, anul trecut, un comentator american.

 

Directorul FBI a spus, miercuri, că își va duce la bun sfârșit mandatul de 10 ani, care se încheie în 2023. El a fost numit în funcție în 2013 de fostul președinte al SUA, democratul Barack Obama, iar actualul președinte, republicanul Donald Trump, ar fi avut dreptul să îl revoce, deși o astfel de decizie ar fi fost considerată o imixtiune politică în sistemul judiciar. Până acum, Comey i-a nemulțumit atât pe democrați, cât și pe republicani. La sfârșitul lui februarie, Trump i-a cerut lui Comey să rămână în funcție.

×