Patronul unei mari corporaţii din Rio de Janeiro nu a mai putut să se întoarcă la locul de muncă după ce a suferit un accident vascular cerebral. Din cauza schimbărilor survenite în creier ca urmare a acestui accident, omul a dezvoltat o patologie neobişnuită: nu se mai poate opri din a-i ajuta pe alţii, dezvoltând o “generozitate excesivă şi persistentă”, după cum a relatat The Daily Mail şi Huffington Post.
Cu ceva timp în urmă, brazilianul de 49 de ani a suferit un accident vascular cerebral, iar medicii au reuşit să-i salveze viaţa. După o perioadă de terapie intensivă, acesta a fost externat.
Curând, însă, soţia sa a început să observe că se întâmplă lucruri ciudate cu soţul ei: a început să împartă bani, alimente şi băuturi trecătorilor. Femeia a încercat să-şi convingă bărbatul să înceteze cu opera de caritate şi să se întoarcă la vechiul loc de muncă. Acesta i-a răspuns însă că este imposibil.
Alarmată, ea a solicitat ajutorul medicilor, iar în urma unor noi examene s-a dovedit că el îi spusese adevărul - nu mai este stăpân pe acţiunile sale.
Experţii în neurochirurgie de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro au explicat că hemoragia a dus la modificări patologice în cortexul prefrontal şi în structurile subcorticale asociate, care sunt responsabile de luarea deciziilor şi de controlul impulsurilor. Din această cauză, potrivit experţilor, pacientul a dezvoltat o generozitate patologică.
Întrebat dacă îşi doreşte să revină la vechiul loc de muncă, brazilianul a declarat că a lucrat destul şi acum a venit momentul să se bucure de viaţă. “Am văzut moartea de la distanţă mică, dar am reuşit să supravieţuiesc, aşa că de acum înainte voi fi într-o stare de spirit bună”, a mai adăugat el.
Istoria pacientului din Brazilia, care a devenit darnic în urma accidentului vascular, a suscitat interesul expertului neurolog Larry Goldstein, directorul centrului Stroke de la Duke University: “Accidentul vascular cerebral poate provoca o varietate de modificări neuropsihice şi comportamentale, deoarece leziuni ale creierului cauzate de livrarea scăzută de oxigen pot duce la schimbări emoţionale dintre care depresia este cea mai comună”. El a recunoscut că în anii de practică a văzut diverse consecinţe, dar cazul pacientului brazilian l-a surprins, întrucât este neobişnuit.