x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Număr-record de candidaţi la porţile CIA

Număr-record de candidaţi la porţile CIA

de Mihaela Matachita    |    28 Iun 2009   •   00:00

În SUA, aflate în plină recesiune, agenţia de informaţii CIA atrage, anul acesta, un număr-record de candidaţi, de la salariaţi avizi de stabilitate sau studenţi îngrijoraţi de şomaj la "bancheri" concediaţi, chiar dacă locurile sunt puţine, iar salariile net inferioare celor din mediul privat.

"De la începutul anului, am primit 90.000 de CV-uri şi, dacă se menţine acest nivel, ne aşteptăm să ajungem, probabil, la 180.000 de candidaturi în 2009, ceea ce ar fi un număr-record", a declarat pentru AFP Ron Patrick, responsabil cu recrutarea la CIA.

Oficialul de la celebra agenţie cu sediul în Langley, statul american Virginia, explică acest aflux prin campania agresivă de recrutare, dar şi prin faptul că actuala criză a lovit din plin Statele Unite, unde şomajul a ajuns în mai la 9,4 %, cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani.

După campania mediatică de recrutare avându-i ca ţintă pe analiştii financiari de pe Wall Street, CIA a primit sute de candidaturi, chiar dacă salariile oferite sunt de doar 50.000-100.000 de dolari pe an. Totuşi, acestea pot creşte în funcţie de experienţă şi... talent. CIA a avut succes şi printre studenţi, recrutaţi direct din universităţi.

Candidaţii nu au fost impresionaţi de scandalurile în care a fost implicată CIA în ultimul timp, după cum arată numărul mare de CV-uri primite.

Odată trimis CV-ul, spionul-candidat trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie absolvent de învăţământ superior, să stăpânească două sau mai multe limbi străine. Ideal este să fie limbi din ţări sau zone geografice "sensibile", arabă, chineză, coreeană, paştu, farsi (persană). Şi cel mai bine este ca aspirantul la meseria de spion să nu aibă nimic de ascuns: toţi candidaţii sunt supuşi unei anchete aprofundate, trebuie să treacă proba detectorului de minciuni, precum şi testul privind drogurile.

După o astfel de selecţie, foarte puţini vor face parte dintre cei 20.000 de angajaţi ai CIA şi numai câţiva vor ajunge în clubul restrâns al spionilor care operează clandestin în străinătate. Cei mai mulţi vor lucra în birouri, strângând şi analizând informaţii dintre care numai cele esenţiale vor ajunge pe biroul preşedintelui Statelor Unite sub forma notelor "top top secret".

×
Subiecte în articol: externe