Baza aeriană tactică 204 a Forţelor Aeriene ale Ucrainei, echipată cu 45 de avioane de vânătoare şi 4 avioane de instrucţie, a trecut luni sub comanda republicii autonome Crimeea, care nu recunoaşte Guvernul de la Kiev, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului pro-rus local, potrivit EFE.
"Comandamentul bazei 204 Belbek (în apropiere de Sevastopol) a anunţat că trece de partea poporului Crimeii", a declarat purtătorul de cuvânt, pentru agenţia rusă de presă Interfax.
Executivul pro-rus local a precizat că la baza aeriană sunt peste 800 de soldaţi, cu care "numărul total al militarilor Forţelor Armate ale Ucrainei care au trecut de partea poporului Crimeii se apropie de 6.000".
Cu puţin timp înainte, militari ai Flotei ruse a Mării Negre dădeau un ultimatum singurei baze aeriene ucrainene din Crimeea pentru a jura credinţă autoproclamatului guvern pro-rus al republicii autonome, sub ameninţarea unor "măsuri dure".
Cu numai o oră înainte de a se anunţa această schimbare de poziţie, comandantul brigăzii de aviaţie tactică Belbek scria pe pagina sa de Facebook că toţi membrii brigăzii sunt "credincioşi poporului Ucrainei" şi sunt "gata să apere, cu arma în mână, integritatea teritorială a Ucrainei".
Trupe ruse, care au preluat practic controlul asupra întregii Peninsule Crimeea, înconjoară singurele două posturi ale Poliţiei de Frontieră ucrainene care au rămas în mâinile unor persoane loiale Guvernului de la Kiev, printre care aeroportul Simferopol, capitala republicii autonome, potrivit aceleiaşi surse.
Au preluat, de asemenea, controlul total asupra portului Kerci, conexiune maritimă între Crimeea şi Rusia prin strâmtoarea Kerci, potrivit presei locale ucrainene.
"În cursul asalturilor asupra punctelor de frontieră se recurge la forţă fizică brută, ameninţări cu arme şi intimidări. Militarii ruşi încearcă să facă presiuni psihologice asupra poliţiştilor de frontieră ucraineni pentru a se supune noilor autorităţi din Crimeea", menţionează un comunicat al SEG.
Militarii ruşi "încearcă în mod activ să recruteze personalul, îi cer date despre unităţile operative şi despre colaboratori. Încearcă, de asemenea, să obţină informaţii confidenţiale despre structurile de comandă", subliniază SEG, care denunţă "atacuri totale la adresa detaşamentelor de poliţişti de frontieră" în ultimele 24 de ore.