x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O copie a arcului de triumf din Palmyra, expusă în Trafalgar Square

O copie a arcului de triumf din Palmyra, expusă în Trafalgar Square

19 Apr 2016   •   22:00
O copie a arcului de triumf din Palmyra, expusă în Trafalgar Square

O copie din marmură egipteană a arcului de triumf vechi de 2.000 de ani din oraşul sirian Palmyra a fost expusă public, marţi, în piaţa Trafalgar Square., unde va rămâne până joi. Este prima parte a unui turneu care va include de expuneri la New York şi Dubai, scrie DPA.

Reconstrucţia, care se înscrie în seria evenimentelor din Săptămâna Patrimoniului Mondial 2016, a fost realizată luni în şase ore şi a fost inaugurată marţi. Arcul de triumf cântăreşte aproape 11 tone şi are circa 6 metri înălţime, fiind realizat în Italia.

Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că recrearea arcului de triumf reflectă o atitudine împotriva încercărilor grupării extremiste Statul Islamic sau a altor grupări "de a distruge democraţia şi de a şterge istoria prin acte înfiorătoare de terorism şi crimă".

"Antichităţi ca aceasta aparţin întregii umanităţi şi este obligatoriu ca noi toţi să ne străduim să salvăm tezaurul nostru comun", a spus primarul Boris Johnson înaintea evenimentului de inaugurare a arcului de triumf.

După ce a cucerit oraşul Palmyra în centrul provinciei Homs în mai 2015, Statul Islamic a distrus unele dintre cele mai cunoscute monumente aflate în patrimoniul mondial UNESCO, inclusiv templul Baalshamin care avea o vechime de peste 2.000 de ani.

Realizată la dimensiuni de două treimi din monumentul original, replica de la Londra a fost realizată de Institutul pentru arheologie digitală, cu filiale la universităţile Oxford şi Harvard, fiind folosită tehnologia de imagine digitală tridimensională. Proiectul, sprijinit de UNESCO şi Museum of the Future Foundation din Dubai, ''extinde barierele a ceea ce putem obţine folosind potenţialul remarcabil al imprimării în format 3D'', a declarat Mohammed Abdullah Al Gergawi, oficial al guvernului din Dubai şi director coordonator al muzeului.

Această replică este un mesaj de sensibilizare a lumii, a declarat BBC Maamoun Abdulkarim, director de antichităţi în Siriei, la Londra, unde a urmărit instalarea arcului de triumf. Arhitecţii speră că această replică îşi va găsi un loc permanent la Palmyra anul viitor, după ce oraşul a fost recâştigat de forţele guvernamentale siriene. Luna trecută, Abdulkarim a declarat pentru DPA că aproximativ 80% din ruinele antice ale oraşului au rămas într-o formă bună, menţionând totodată că trebuie făcute verificări de către experţi în explozibili în ceea ce priveşte existenţa unor potenţiale mine a căror eventuală explozie ar putea afecta siturile.AGERPRES

×