x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O emisiune TV a dus la prinderea unui criminal după 25 de ani!

O emisiune TV a dus la prinderea unui criminal după 25 de ani!

de Istvan Deak    |    17 Sep 2013   •   19:25
O emisiune TV a dus la prinderea unui criminal după 25 de ani!

Christina avea doar 9 ani când s-a întâlnit cu cel care avea să devină criminalul ei. Incidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 27 noiembrie din 1987, în timp ce fetiţa se îndrepta spre şcoală. Ea a fost violată, sugrumată şi apoi abandonată în grădina din spatele unei case. Pe drumul spre şcoală, fata se întâlnise cu mama ei. Avea să fie pentru ultima dată. Când n-a mai ajuns acasă, mama ei a sunat la şcoală. Vestea că fetiţa nu a mai ajuns la şcoală a făcut-o să alerteze imediat poliţia. Poliţiştii au refăcut drumul ei spre şcoală şi au găsit-o fără suflare.

Ajutorul unei emisiuni TV
Anchetatorii au efectuat cercetări, însă nu au reuşit să îl găsească pe făptaş. “Cazul nu a fost închis niciodată, dar ajunseserăm într-un blocaj”, a mărturisit  procurorul Alexander Retemeyer, pentru Der Spiegel. Abia la începutul anului 2013, cazul a fost deblocat de emisiunea de investigaţie “Aktenzeichen XY...ungelost” de la televiziunea germană ZDF. Urme de ADN au fost găsite pe hainele fetiţei. Rezultatele au scos la iveală identitatea unui bărbat de 45 de ani, care la timpul comiterii faptei avea doar 19 ani.

“Fetiţa ce aducea soarele”
Cel care a fost “creierul” anchetei din 1987 nu îşi poate ierta că nu l-a găsit pe vinovat timp de 25 de ani. “M-am întors la locul crimei în fiecare săptămână, fiecare lună. După ani şi ani, mă tot întorceam. Sună comic, dar nu pot să îmi explic. Mă întreb şi astăzi dacă am făcut totul bine. Nu pot să uit declaraţiile învăţătoarei fetei care mi-a spus că de fiecare dată când Christina intra într-o încăpere parcă răsărea soarele. Nu aveam martori, nu aveam urme. Nu aveam nimic. Am alcătuit portrete-robot cu detalii despre persoane care s-au perindat prin zonă. Am arestat doi suspecţi, dar ambii aveau alibiuri puternice. În luna februarie a anului 1988 am dizolvat comisia de anchetă. Nu mai aveam nimic de care să ne agăţăm. Absolut nimic. În 1998 m-am pensionat şi de atunci m-am rugat ca în fiecare an când iau cazul în mână, colegii mei să găsească ceva nou”, spune actualul pensionar Horst Kuhn.

Mama îşi pierduse speranţa

“Speram că va fi găsită, măcar într-un spital. În momentul în care am deschis uşa şi l-am văzut pe preotul nostru cu un poliţist, mi-am dat seama că totul s-a încheiat. Mi-au spus că a fost ucisă, fără să îmi furnizeze alte detalii. De Crăciun, le-am dus poliţiştilor prăjituri şi le-am mulţumit pentru eforturile pe care le fac pentru capturarea vinovatului. Am simţit mereu că nu îl vor găsi pe criminal. Am ales să îmi refac viaţa. Mai aveam un copil de crescut. Dacă îl urăsc pe criminal? Cred că îşi va primi pedeapsa în viaţa aceasta sau următoarea. Regret doar că nu pot să mă uit în ochii lui şi să îl întreb de ce? Mi se rupe inima când mă uit la foştii colegi ai Christinei. Oare ar fi avut copii acum? Ce profesie şi-ar fi ales...”, a declarat mama fetei pentru Neue Osnabrucker Zeitung.
 
Riscă doar 10 ani de închisoare
Criminalul a fost arestat duminică seara, iar luni, după trei ore de audieri, şi-a mărturisit fapta. El le-a spus anchetatorilor că a violat-o pe fata de 9 ani şi a fost obligat să o ucidă pentru a ascunde abuzul sexual. “Infracţiunea de viol s-a prescris. El va răspunde pentru crima comisă. Vorbim de un bărbat fără cazier, care ducea o viaţă obişnuită. Era căsătorit. Nu avea copii. A avut mereu domiciliu şi loc de muncă stabil. Va trebui să ne raportam la legislaţia în vigoare în 1987. Ea prevede o sentinţă maximă de 10 ani. Bărbatul s-a aflat în atenţia anchetatorilor imediat după comiterea faptei, fiind indicat de un martor că s-ar fi aflat în zona crimei, însă alibiul său se verificase la acea vreme”, a anunţat şeful Poliţiei Osnabruck, în cadrul unei conferinţe de presă. După emisiunea “Aktenzeichen XY...ungelost” de la postul ZDF, poliţia a întocmit o listă cu 50 de persoane care s-au aflat în atenţia anchetei de-a lungul timpului şi i-a rugat să ofere o mostră de salivă. ADN-ul obţinut a fost comparat cu cel găsit pe hainele fetiţei, iar numele vinovatului a ieşit la iveală.

Regrete tardive
“Clientul meu regretă fapta comisă. Se simte uşurat că a scăpat de secretul ce l-a urmărit timp de 25 de ani. Nu a putut să ofere un motiv pentru faptele sale”, a declarat avocatul inculpatului. Persoanele implicate de-a lungul timpului în acest caz au răsuflat uşurate că s-a reuşit găsirea vinovatului. “A fost un caz care ne-a urmărit timp de 25 de ani. Mă bucur că am reuşit să îl închidem. Până la urmă, înainte de poliţişti şi procurori, suntem şi noi părinţi”, au declarat acestea.

Speranţe tot mai mici pentru criminali

Primul caz din lume în care s-a folosit proba ADN pentru găsirea unui criminal a avut loc în Marea Britanie, în 1986. În ţara noastră, metoda a fost introdusă abia la sfârşitul anului 2003, când s-a înfiinţat câte un laborator special, întâi în cadrul Institutului de Criminalistică, apoi la Institutul de Medicină Legală. Primul caz rezolvat a fost o crimă petrecută la Hunedoara, unde s-a putut identifica profilul genetic al criminalului pentru că s-au găsit urme de sânge ale victimei pe pantalonii autorului şi depozite de piele ale criminalului sub unghiile persoanei ucise.


×