x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O înregistrare VIDEO distribuită de Poliţie a reaprins răscoala din Ferguson - SUA

O înregistrare VIDEO distribuită de Poliţie a reaprins răscoala din Ferguson - SUA

17 Aug 2014   •   11:41
O înregistrare VIDEO distribuită de Poliţie a reaprins răscoala din Ferguson - SUA

Tulburările din orașul american Ferguson - Missouri, aflate în atenția presei internaționale de mai bine de o săptămână, s-au reaprins după o scurtă perioadă de acalmie.

Sute de oameni au ocupat sâmbătă strada principală a orașului, protestând față de uciderea de către poliție a unui tânăr de culoare, pe 9 august. Spre seară, majoritatea au părăsit de bună voie mitingul, respectând condițiile impuse de starea de asediu impusă de autorități pe timpul nopții. Circa 150 de persoane au rămas, însă, în stradă, refuzând să se supună. "Cred că starea de asediu vă înrăutăți lucrurile. Cred că polițiștii vor deveni violenți la noapte, dar nu ne pot închide pe toți", a declarat agenției Reuters un tânăr protestatar, citat de BBC.

Într-adevăr, în cursul nopții, poliția a tras bombe fumigene asupra manifestanților, în încercarea de a-i dispersa.

Citeşte şi: RĂSCOALĂ în Statele Unite. Un tânăr, negru - împușcat de Poliție, deși avea mâinile ridicate. Ziariști de la două mari publicații, batjocoriți de polițiști

Revoltele au reizbucnit vineri, când șeful poliției locale a pus la dispoziția presei înregistrările de pe camerele de supraveghere ale unui magazin. În imagini se vede cum Michael Brown, tânărul împușcat ulterior de un polițist, ia nişte pachet de pe tejghea și pleacă cu ele, în ciuda protestelor vânzătorului:


Anchetatorii spun, însă, că tânărul Brown - o persoană masivă, de 1,93 m și 132 kg - nu a intrat în conflict cu poliția pentru acest incident, ci pentru că, după câteva momente, el a început să meargă pe mijlocul șoselei și să oprească mașini.

Cu toate acestea, comentariile publicului pe media socială condamnă difuzarea acestei înregistrări. Presa amintește de un incident petrecut în 2007, tot în Missouri, când un cetățean a fost judecat pentru tâlhărie și a riscat o pedeapsa de 30 de ani pentru că a luat o gogoașă de 50 de cenți și l-a îmbrâncit pe vânzător. Super-mediatizat în America, dosarul a fost finalizat cu o pedeapsă de 90 de zile închisoare și încă una de 5 ani cu suspendare.

Noul șef al operațiunilor polițienești din Ferguson, căpitanul Ron Johnson, a spus că imaginile au fost difuzate ca răspuns la cererile publucului și ale presei pentru mai multă transparență în cursul anchetei.

Johnson și guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, au susținut sâmbătă o conferință de presă comună într-o biserică din Ferguson, dar au fost întrerupți în mod repetat de localnici furioși - transmite corespondentul BBC.

Starea de urgență a fost impusă pentru a împiedica violentele din timpul nopților, când mai multe magazine au fost prădate sau incendiate, proprietarii ajungând să le păzească cu arma în mână.

×