x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O jurnalistă de la Al Jazeera, arestată la Ierusalim

O jurnalistă de la Al Jazeera, arestată la Ierusalim

06 Iun 2021   •   21:30
O jurnalistă de la Al Jazeera, arestată la Ierusalim

O corespondentă Al Jazeera a fost arestată, în timpul unei manifestaţii în cartierul arab Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, anunță dpa.

Xavier Abu Eid din partea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a acuzat forţele de poliţie israeliene că au atacat echipa TV şi i-au distrus echipamentul.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat că jurnalista Al Jazeera a atacat fizic forţele de securitate care încercau să disperseze demonstraţia şi că a refuzat să se identifice.

În înregistrările video ale incidentului se poate vedea însă că jurnalista Givara Budeiri purta o vestă pe care scria „Presă”.

Conform poliţiei, locuitorii au aruncat în forţele de securitate cu pietre şi petarde în timpul protestelor.

Al Jazeera a informat ulterior că jurnalista a fost eliberată din arrest, după câteva ore. Echipamentul unuia din cameramani a fost distrus în timpul incidentului.

„Au venit din toate direcţiile, nu ştiu de ce, m-au lovit cu picioarele de perete”, a spus Budeiri, după ce a fost eliberată, sâmbătă noapte.

„M-au lovit foarte rău şi m-au împins în maşină ... mă loveau din toate direcţiile”, a adăugat ea.

„Condamnăm acţiunile forţelor de ocupaţie israeliene în cei mai puternici termeni. Atacarea sistematică a jurnaliştilor noştri încalcă total toate convenţiilor international”, a afirmat directorul general interimar al Al Jazeera Media Network, Mostefa Souag.

„Acţiunile violente de astăzi ale forţelor de ocupaţie israeliene împotriva lui Givara Budeiri şi a lui Nabil Mazzawi ignoră total drepturile omului în cazul jurnaliştilor”, a adăugat Souag.

Conflictele legate de posibile evacuări ale familiilor palestiniene din zonă au exacerbat recent tensiunile în cartierul Sheikh Jarrah. Cartierul este centrul atenţiei de zeci de ani, din cauza disputelor privind proprietăţile, revendicate atât de coloniştii israelieni, cât şi de palestinieni. Protestele au continuat în Sheikh Jarrah şi după convenirea încetării focului între Israel şi mişcarea Hamas din Fâşia Gaza, pe 21 mai.

O hotărâre judecătorească privind evacuările forţate din Sheikh Jarrah a fost amânată.

×
Subiecte în articol: jurnalist al jazeera