x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "O M... IMENSĂ DATĂ CONTRIBUABILILOR"! Reacţia unui fost oficial al Trezoreriei în faţa "tupeului" grupului de asigurări AIG

"O M... IMENSĂ DATĂ CONTRIBUABILILOR"! Reacţia unui fost oficial al Trezoreriei în faţa "tupeului" grupului de asigurări AIG

09 Ian 2013   •   17:55
"O M... IMENSĂ DATĂ CONTRIBUABILILOR"! Reacţia unui fost oficial al Trezoreriei în faţa "tupeului" grupului de asigurări AIG
Sursa foto: Spencer Platt/AFP

Compania de asigurări American International Group (AIG), care a primit 182 de miliarde de dolari ajutor din partea statului pentru a evita falimentul, în timpul crizei financiare din 2008, ia în considerare ideea de a da statul american în judecată, pentru că termenii ajutorului ar fi fost neavantajoşi.

AIG susţine că deşi ajutorul statului a dus la evitarea falimentului, banii au fost insuficienţi pentru evitarea pierderilor de partea acţionarilor.

Anunţul companiei a stârnit reacţii de-a dreptul furioase în rândul oficialilor americani, determindându-l pe fostul angajat al Trezoreriei, Neil Barofsky, care a supervizat ajutorul dat companiilor de pe Wall Street, să spună că ceea ce face AIG este "o m... imensă dată contribuabililor".

"Definiţia tupeului: AIG, savată de contribuabili, se gândeşte să-i dea în judecată", a reacţionat şi David Axelrod, unul dintre consilierii de campanie ai preşedintelui Obama.

AIG nu este la prima controversă de felul acesta. În anul în care primea 182 de miliarde de dolari pentru a fi salvată din faliment, compania oferea prime de milioane de dolari directorilor, stârnind şi atunci reacţii furioase din partea oficialilor americani.

În ultimele săptămâni au apărut reclame ale AIG în care apare mesajul: "mulţumim americanilor pentru salvare".

Preşedintele consiliului de administraţie al AIG, Robert H. Benmosche, spune că mesajul este unul sincer, însă compania nu renunţă la ideea de a cere încă 25 de miliarde de dolari despăgubiri de la stat.

"AIG şi-a plătit datoriile faţă de America cu dobândă şi suntem sinceri când le mulţumim americanilor. Pe de altă parte, consiliul de administraţie are obligaţii şi faţă de companie şi acţionarii ei. Vom lua o decizie în acest sens în următoarele săptămâni", a spus Benmosche.

Până în prezent, nicio instituţie a statului nu a oferit o declaraţie oficială pe această temă.

Senatoarea Elizabeth Warren, însă, a ameninţat că dacă AIG va da statul în judecată, scutirile de taxe de care compania încă beneficiază vor fi tăiate.

"Începând cu 2008, guvernul federal a dat miliarde de dolari grupului AIG pentru a-l salva de la faliment. Manevrele inconştiente ale AIG aproape că ne-au ruinat economia. Contribuabilii din toată ţara au salvat AIG de la ruină şi ar fi strigător la cer ca această companie să dea în judecată statul federal pentru că crede că afacerea nu a fost suficient de generoasă. Chiar şi azi guvernul mai protejează AIG prin scutiri de taxe, scutiri pe care Congresul ar trebui să le elimine. AIG ar trebui să le mulţumească americanilor pentru ajutor, nu să muşte mâna care a hrănit-o pe timp de criză", a declarat senatoarea.  

×