x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O navă de război americană contestă pretențiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud

O navă de război americană contestă pretențiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud

21 Ian 2022   •   09:40
O navă de război americană contestă pretențiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud

Un distrugător cu rachete ghidate al Marinei Statelor Unite a contestat joi pretențiile de suveranitate ale Chinei în interiorul și în jurul insulelor din Marea Chinei de Sud, un comunicat al Marinei afirmând că astfel de pretenții încalcă dreptul internațional, relatează CNN.

USS Benfold a navigat în jurul Insulelor Paracel, cunoscute sub numele de Insulele Xisha în China, în ceea ce Marina numește o operațiune de libertate de navigație (FONOP), a declarat locotenentul Mark Langford, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a americane, în comunicat.

Insulele Paracel sunt un grup de 130 de insule mici de corali și recife în partea de nord-vest a Mării Chinei de Sud. Acestea nu sunt populate, existând doar garnizoane militare chinezești care însumează 1.400 de persoane, potrivit CIA Factbook.

Insulele sunt revendicate și de Vietnam și de Taiwan, dar sunt deținute Chinei de peste 46 de ani.

Comunicatul Marinei americane a precizat că Benfold a contestat, de asemenea, și pretențiile Vietnamului și Taiwanului.

"Toți cei trei reclamanți cer fie permisiunea, fie o notificare prealabilă înainte ca o navă militară să se angajeze în trecerea prin marea teritorială. În conformitate cu dreptul internațional ... navele tuturor statelor - inclusiv navele lor de război - se bucură de dreptul de trecere nevinovată prin marea teritorială. Impunerea unilaterală a oricărei cerințe de autorizare sau de notificare prealabilă pentru trecerea nevinovată este ilegală", se arată în declarația Marinei americane.

Afirmarea dreptului la libertatea de navigație presupune navigarea în limita teritorială de 12 mile de la linia de coastă a unei națiuni, recunoscută de dreptul internațional.

China a reacționat cu furie la prezența Benfold în ceea ce ea susține că sunt apele sale teritoriale.

"Ceea ce a făcut SUA încalcă grav suveranitatea și securitatea Chinei și este încă o dovadă clară că urmărește hegemonia maritimă și militarizează Marea Chinei de Sud. Faptele dovedesc pe deplin că SUA este un "generator de riscuri" în Marea Chinei de Sud și "cel mai mare distrugător" al păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud", a declarat armata chineză.

China revendică aproape întreaga suprafață de 1,3 milioane de mile pătrate din Marea Chinei de Sud ca teritoriu suveran.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nava de razboi