x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O, “Tempora”! Până unde merge spionajul planetar? Englezii, “mai răi” decât americanii?

O, “Tempora”! Până unde merge spionajul planetar? Englezii, “mai răi” decât americanii?

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    23 Iun 2013   •   19:00
O, “Tempora”! Până unde merge spionajul planetar? Englezii, “mai răi” decât americanii?
Sursa foto: Thinkstock

Scandalul provocat de tânărul Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţional de Securitate (NSA) din SUA, privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor capătă zilnic noi file, unele mai încărcate decât altele.
Zilele trecute a venit rândul Marii Britanii să intre în vârtejul scurgerilor de informaţii, întreg mapamondul aflând, astfel, că serviciile secrete britanice colectează şi stochează cantităţi imense de informaţii privind mesaje trimise prin e-mail, reţeaua de socializare Facebook, dar şi istorii ale căutărilor pe Internet şi ale apelurilor telefonice. Datele sunt colectate la nivel global şi sunt transmise apoi şi partenerilor americani de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

“Întrecerea pe ramură”
Dezvăluirile îi aparţin lui Edward Snowden, desigur, în opinia căruia , în materie de spionare, “nu doar în Statele Unite este o problemă. Marea Britanie are un amestec uriaş. Sunt mai răi decât SUA”, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia britanică de spionaj, reuşeşte acest lucru prin accesarea reţelei de fibră optică prin care sunt realizate apelurile şi conexiunile la Internet!
Edward Snowden le-a pus la dispoziţie jurnaliştilor de la The Guardian documente privind programul, pe care îl numeşte "cel mai mare program de supraveghere din istoria omenirii".
Serviciile de spionaj din Marea Britanie prelucrează în secret, dar legal, fluxuri imense de informaţii extrase de pe cabluri de fibră optică prin care circulă o mare parte din traficul mondial de telecomunicaţii, date ce pot fi stocate ulterior maximum 30 de zile şi analizate în acest timp. Informaţiile vizează atât oameni complet nevinovaţi, cât şi potenţiali suspecţi. Acestea includ înregistrări ale convorbirilor telefonice, conţinutul mesajelor de e-mail, intrările pe Facebook sau istoria căutărilor şi accesărilor oricărui utilizator de Internet.
Deşi sistemul de interceptare ar trebui să se limiteze la o serie specifică de obiective, el este totuşi legal. O sursă din serviciile de informaţii susţine că datele sunt colectate în mod legal şi, mai mult chiar, aceste practici au furnizat materiale ce au condus la progrese semnificative în detectarea şi prevenirea unor infracţiuni grave.

De 18 luni

Până în 2010, la doi ani după ce proiectul a fost testat în premieră, spionajul britanic se lăuda cu “cel mai mare acces la Internet” comparativ cu SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă. Programul cu nume de cod “Tempora”, cel în legătură cu care Edward Snowden a furnizat documente, ar fi fost declanşat acum 18 luni. Potrivit documentelor, angajaţii NSA au avut acces la datele colectate de agenţia britanică de spionaj Government Communications Headquarters.

Berlinul se zburleşte

Surprinse de gravitatea afirmaţiilor lui Snowden preluate de The Guardian, autorităţile germane au fost primele care au reacţionat. Berlinul a declarat că “ia foarte în serios” acuzaţiile de spionaj la adresa Marii Britanii lansate de fostul consultant al NSA, relatează AFP. “Guvernul federal va reflecta la această afacere şi va lua poziţie”, a declarat Georg Streiter, purtătorul de cuvânt al Cancelariei, pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. “Dacă amploarea supravegherii de date se verifică, este un lucru inacceptabil”, a spus şi şeful grupului parlamentar al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel – CDU – pentru ediţia duminicală a cotidianului Die Welt.
Şi opoziţia germană este îngrijorată. “Este ca şi cum supravegherea tuturor de un stat descrisă de George Orwell în Marea Britanie a devenit realitate”, a afirmat un reprezentant al grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat.

“Un coşmar a la Hollywood”
Sâmbătă, ministrul german al Justiţiei a apreciat că aceste acuzaţii reprezintă “un coşmar a la Hollywood” şi că, dacă se dovedesc fondate, “ar fi o catastrofă”. Protectia datelor private este un subiect extrem de sensibil în Germania, notează France-Presse.
Şi, pentru că nu este îndeajuns, Snowden a mai spus şi că Guvernul american piratează companiile de telefonie mobilă chineze pentru a intercepta milioane de mesaje trimise prin SMS. Într-un articol publicat sâmbătă de cotidianul South China Morning Post din Hong Kong, citat de AFP, el mai afirmă că SUA au piratat şi prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing şi operatorul de fibre optice pentru Asia-Pacific Pacnet. El susţine că deţine probe pentru tot ce afirmă.
Surprinşi de amploarea dezvăluirilor lui Snowden, cei de la NSA încearcă să se protejeze. Directorul NSA, generalul Keith Alexander, a anunţat că vor fi introduse noi proceduri de securitate informatică pentru a împiedica scurgeri de informaţii similare cu cele generate de Snowden.

Snowden, inculpat în SUA pentru spionaj

Între timp, Statele Unite au decis inculparea pentru spionaj a fostului consultant NSA Edward Snowden. Justiţia americană a solicitat Hong Kong-ului să îl aresteze. Tânărul de 30 de ani, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale. El este vizat de un mandat de arestare provizorie.
SUA şi Hong Kong-ul au un tratat de extrădare în vigoare, dar Beijingul are dreptul de a se opune prin veto.
Într-un dialog cu utilizatorii site-ului The Guardian, Snowden declarase că “Guvernul american nu va putea înăbuşi acest caz”, prin arestarea sau omorârea sa, căci “adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit”.
Originar din Hawaii, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.
Odată inculpat pentru spionaj, Snowden a decis să plece din Hong Kong. El a sosit duminică după-amiază la Moscova, dar destinaţia sa fnală ar fi Caracas via Havana, un itinerariu ales întocmai pentru a scăpa de justiţia americană, comentează AFP.

A aterizat la Moscova

Avionul care-l avea la bord a aterizat pe aeroportul Moscova-Şeremetievo, iar o sursă din cadrul companiei aeriene ruse Aeroflot, citată de agenţiile ruse de presă, a confirmat că un pasager având acest nume se află la bord. "Preşedinţia Rusiei nu are cunoştinţă de locul în care se află domnul Snowden, nici despre planurile acestuia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Sprijin de la WikiLeaks
WikiLeaks, care i-a acordat sprijin lui Snowden, după ce a publicat informaţiile explozive privind supravegherea electronică a persoanelor şi instituţiilor de către SUA, a precizat într-un comunicat că “Snowden se îndreaptă spre o naţiune democratică, pe o cale securizată, pentru a abţine azil”. “Este escortat de diplomaţi şi de consilieri juridici ai WikiLeaks”, a precizat site-ul fondat de Julian Assange, într-un comunicat citat de AFP. Guvernul din Hong Kong a confirmat plecarea americanului.
"Am fost informaţi de autorităţile din Hong Kong despre plecarea domnului Snowden. Vom continua să discutăm despre acest subiect şi vom coopera cu ţările în care Snowden s-ar putea deplasa", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei, Nanda Chitre.
Justiţia americană va coopera cu ţările unde s-ar stabili Edward Snowden, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei.

Mii de solicitări de informaţii de la Yahoo, Facebook, Microsoft, Apple
Gigantul american Yahoo îşi anunţă utilizatorii, într-un e-mail, că a primit între 12.000 şi 13.000 de cereri de informaţii din partea autorităţilor americane, în perioada 1 decembrie-31 mai 2013, relatează AFP.
Cererile de informaţii au fost făcute în mare parte pentru "fraude, crime, răpiri şi alte anchete penale", explică scrisoarea publicată pe pagina societăţii de pe Tumblr şi semnată de către directoarea generală, Marissa Mayer, şi şeful serviciului juridic, Ron Bell.
Potrivit email-ului, intitulat "Angajamentul nostru pentru viaţa privată a utilizatorilor noştri", acest număr include toate tipurile de cereri de informaţii.
"Ca şi celelalte companii, Yahoo nu poate dezvălui, din punct de vedere legal, numărul solicitărilor" privind asigurarea protecţiei teritoriului, "deoarece aceste cifre sunt confidenţiale. Cu toate acestea, noi solicităm Guvernului federal să-şi reconsidere poziţia asupra subiectului", continuă email-ul.
Marile grupuri de Internet s-au confruntat cu neîncrederea utilizatorilor, după dezvăluirile lui Edward Snowden, potrivit cărora acestea au furnizat date personale în cadrul programului de spionaj PRISM.
Companiile, printre care figurează Apple, Google, Facebook şi Yahoo, au dezminţit afirmaţiile potrivit cărora NSA avea acces direct la serverele lor. Potrivit autorităţilor americane, programul era destinat să ajute la împiedicarea comiterii unor atacuri teroriste.
În email, Yahoo anunţă, de asemenea, că va publica în următoarele luni "primul raport privind consolidarea transparenţei mondiale, care va acoperi prima parte a anului", iar documentul va fi actualizat de "două ori pe an".
La rândul său, compania Microsoft a ţinut să-i calmeze pe clienţi, afirmând că le respectă viaţa privată, alegând să investească într-o campanie publicitară în acest sens.
Şi compania Apple a dezvăluit că a primit între 4.000 şi 5.000 de cereri de informaţii în şase luni din partea autorităţilor americane, în cadrul programului PRISM. Şi Apple susţine că solicitările erau legate de anchete penale, căutare de copii sau de persoane dispărute afectate de boala Alzheimer sau de prevenire a unor acte de sinucidere.
Şi reţeaua de socializare Facebook a dezvăluit că a primit astfel de solicitări în al doilea semestru al lui 2012: între 9.000 şi 10.000 de cereri, asigurând că nu s-a conformat sistematic.


×
Subiecte în articol: edward snowden spionaj informatic