x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O zi cu Bill la New York

O zi cu Bill la New York

de Anca Aldea    |    14 Mai 2010   •   00:00
O zi cu Bill la New York
Sursa foto: Kris Conner/Afp/Mediafax

Fostul preşedinte american Bill Clinton s-a angajat să facă rost de bani pentru a plăti datoriile pe care soţia sa le-a acumulat în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Suma pe care Hillary Clinton trebuie să o returneze nu este foarte mare, însă gestul fostului lider de la Casa Albă valorează mult mai mult, comentează presa de peste Ocean. Pentru a avea cum să returneze cei 771.000 de dolari, Bill a promis că se va oferi pe tavă celor care au bani de aruncat pe fereastră.

Despre ce este vorba? Fostul lider de la Casa Albă a trimis un e-mail la milioane de destinatari-contribuabili, care în timpul alegerilor din interiorul Partidului Democrat au sprijinit-o pe Hillary Clinton. Sorţii nu au ţinut însă cu ea, ci cu Barack Obama, democratul care a obţinut nominalizarea din partea partidului la alegerile prezidenţiale. "Hei, ai vrea să ai ocazia să vii la New York şi să petreci o zi cu mine?", întreabă Bill în acest e-mail.

Cei care vor să pună mâna pe premiul "O zi cu Bill" se pot înscrie imediat, pe internet, făcând o donaţie online de cinci dolari, dar alegerea finală a fericitului câştigător va fi făcută în urma unei trageri la sorţi. Mai multe formulare completate, mai multe şanse de câştig.

Este a doua oară de la începutul acestui an când fostul lider al SUA se oferă ca premiu pentru a obţine bani ca să o scape de datorii pe soţia sa. Gurile rele spun că, de data aceasta, banii ar trebui să-i fie returnaţi fostului strateg şi realizator de sondaje al campaniei lui Hillary, Mark Penn. Acesta din urmă ar fi acoperit o bună parte din costurile campaniei candidatului democrat la prezidenţiale, iar acum omul îşi vrea banii înapoi.

Practica lui Penn este des întâlnită la americani, deşi există voci care spun că el nu a reuşit să convingă publicul şi a trimis 20 de milioane de scrisori prin poştă într-o campanie în care internetul a avut un rol crucial.

Surse apropiate familiei fostului preşedinte spun că, deşi averea cuplului Clinton s-ar ridica la frumuşica sumă de 109 milioane de dolari (bani adunaţi din discursuri şi vânzarea romanelor autobiografice), Bill şi Hillary ar prefera ca datoriile strânse în timpul ultimei campanii prezidenţiale să fie achitate de contribuabilii americani.

Potrivit paginii de internet a cotidianului britanic The Times, fostul preşedinte se află la a doua tentativă de a strânge fonduri pentru a diminua datoria totală de 25,2 milioane de dolari. Circa 13 milioane au fost returnaţi din banii personali ai familiei Clinton.

×
Subiecte în articol: externe bill clinton