x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oamenii de știință cercetează noi teorii privind vaccinul AstraZeneca și efectele secundare

Oamenii de știință cercetează noi teorii privind vaccinul AstraZeneca și efectele secundare

20 Mar 2021   •   19:00
Oamenii de știință cercetează noi teorii privind vaccinul AstraZeneca și efectele secundare

Oamenii de știință explorează mai multe ipoteze care ar putea explica cele 18 rapoarte de cheaguri de sânge în creier care au apărut în perioada de după administrarea vaccinului AstraZeneca, relatează Reuters.

Specialiștii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp în unele cazuri; alții încearcă să înțeleagă dacă respectivele cazuri nu sunt cumva legate de pilulele anticoncepționale.

Dar mulți oameni de știință spun că nu există dovezi sigure și nu este clar dacă sau de ce vaccinul AstraZeneca ar provoca o problemă care nu apare în cazul altor vaccinuri.

Cele mai multe dintre cheagurile de sânge rare au fost observate la femei și cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa. Două cazuri au fost raportate în India.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că o analiză preliminară sugerează că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. Dar nu a exclus o asociere cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele de sânge din creier.

Cercetătorii din Germania și Norvegia, unde au fost raportate unele dintre cazuri, au emis săptămâna aceasta ipoteza că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun, în care organismul produce anticorpi care ar putea duce la formarea de cheaguri de sânge.

Profesorul Paal Andre Holme de la Spitalul Universitar din Oslo, care a tratat trei lucrători din domeniul sănătății cu cheaguri de sânge severe după ce au fost vaccinați cu AstraZeneca, a declarat joi, într-o conferință de presă, că „am făcut descoperiri” care ar putea „explica progresia clinică a pacienților noștri".

Holme a avertizat că constatările au fost preliminare. "Acesta este doar începutul tuturor cercetărilor care se fac", a spus el și nu a prezentat nicio informație privind ipoteza sa.

O echipă de cercetători germani de la Clinica Universității Greifswald a declarat vineri că a ajuns la o concluzie similară. Dacă s-a dovedit corect, ar putea exista o modalitate de tratare a afecțiunii, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii EMA au declarat joi că efectuează mai multe investigații pentru a determina dacă cheagurile de sânge ar putea fi legate de vaccin sau apar întâmplător. Ei au menționat că multe dintre evenimente au avut loc la femei mai tinere.

Cheagurile de sânge pe creier, deși rar, au fost asociat cu sarcina și utilizarea contraceptivelor orale. „Acesta este unul dintre lucrurile pe care le vom investiga în continuare în viitorul apropiat”, a declarat Sabine Straus, președinta comitetului de siguranță al EMA.

EMA intenționează, de asemenea, să investigheze dacă cei care au dezvoltat afecțiunea au fost infectați anterior sau la momentul vaccinului cu COVID-19, care poate provoca cheaguri de sânge.

Mai mulți experți din SUA nu susțin ipoteza anticorpilor și au spus că nivelul ridicat de publicitate al evenimentelor ar putea determina mai mulți medici să fie mai precauți și să raporteze mai multe efecte decît ar face-o în mod normal, ceea ce ar face să pară că acestea sunt legate de vaccin.

Vaccinul AstraZeneca a primit autorizație de utilizare în 70 de țări, dar nu a fost încă aprobat în Statele Unite.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: AstraZeneca