x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, atac dur la adresa lui Vladimir Putin privind Ucraina şi Siria

Obama, atac dur la adresa lui Vladimir Putin privind Ucraina şi Siria

de Agerpres    |    20 Feb 2014   •   20:54
Obama, atac dur la adresa lui Vladimir Putin privind Ucraina şi Siria

Preşedintele SUA, Barack Obama l-a acuzat, joi, pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încalcă libertăţile fundamentale ale popoarelor ucrainean şi sirian, criticând sprijinul Rusiei pentru represiunile violente din Ucraina şi Siria şi cerând totodată formarea un guvern de tranziţie la Kiev, relatează, joi, cotidianul The Guardian, în ediţia sa electronică.

Într-unul din cele mai directe comentarii de până acum cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului, în cadrul unei conferinţe de presă comune a liderilor nord-americani de la Toluca (Mexic), preşedintele Obama l-a avertizat pe omologul său rus să nu considere cele două state (Ucraina şi Siria) "drept o tablă de şah a războiului rece", adăugând totodată că "SUA se află de partea oamenilor".

"Avem, în situaţia de faţă, o ţară care a fost, în mod clar, subordonată Rusiei, altă ţară al cărei guvern este susţinut în prezent de Rusia şi unde poporul are în mod cert o părere şi o viziune diferită pentru ţara lor", a afirmat preşedintele american, conform sursei amintite.

"Cred că aceasta este o expresie a speranţelor şi aspiraţiilor popoarelor Siriei şi Ucrainei care recunosc libertăţile fundamentale - libertatea de expresie, libertatea întrunirilor, alegeri libere şi corecte - sunt drepturi fundamentale de care fiecare trebuie să beneficieze" a spus Barack Obama, care a lansat un neobişnuit atac personal la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin.

"Cred că domnul Putin are o viziune diferită asupra multora dintre aceste libertăţi fundamentale şi nu cred că este vreun secret asupra acestui lucru", adăugând totodată că "situaţia din Ucraina vizează faptul dacă poporul ucrainean poate sau nu să îşi aleagă destinul".

"Perspectiva noastră nu este să vedem aceste lucruri ca o tablă de şah a războiului rece în care suntem în competiţie cu Rusia. Scopul nostru este să ne asigurăm că poporul ucrainean are posibilitatea să ia propriile decizii în ce priveşte viitorul său, şi poporul sirian are posibilitatea să ia decizii fără ca bombele să explodeze", a declarat preşedintele american.

Preşedintele american a declarat miercuri, la sosirea la reuniunea din Mexic, referitor la protestele de la Kiev, că guvernul ucrainean este principalul factor responsabil care trebuia să se asigure că protestele se vor desfăşura paşnic.

×
Subiecte în articol: barack obama Vladimir Putin violente kiev