x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, Sarkozy şi Brown avertizează Iranul cu sancţiuni severe

Obama, Sarkozy şi Brown avertizează Iranul cu sancţiuni severe

de Mihaela Matachita    |    25 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele SUA, Barack Obama, împreună cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul britanic, Gordon Brown, au adresat un mesaj Teheranul în legătură cu programul său nuclear, avertizând cu sancţiuni severe, după dezvăluirea privind a doua uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului.

Aflat la Pittsburgh, în statul american Pennsylvania, cu prilejul reuniunii G20, Barack Obama, Nicolas Sarkozy şi Gordon Brown au acuzat Iranul că a ascuns, timp de mai mulţi ani, un al doilea centru de îmbogăţire a uraniului şi au solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) o anchetă. Obama a spus, potrivit CNN: "Ne aflăm aici, pentru a anunţa că, ieri, la Viena, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au prezentat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) o dovadă detaliată a faptului că Republica Islamică Iran contruieşte, de câţiva ani, o uzină secretă de îmbogăţire a uraniului, lângă oraşul Qum".

El a subliniat că aceasta are caracter militar şi "reprezintă o provocare directă la adresa acordului fundamental al regimului de neproliferare nucleară". La rândul său, Sarkozy a spus că "dacă, până în luna decembrie, liderii iranieni nu-şi vor schimba poziţia, sancţiunile vor trebui adoptate". Gordon Brown a reamintit că "la data de 1 octombrie, Iranul va trebui să se alăture comunităţii internaţionale ca partener (...) să renunţe la orice ambiţii de ordin militar în privinţa programului său nuclear"

Drept răspuns, preşedintele iranian, Mahmud Ahmadiejad, l-a avertizat pe Obama să nu facă presiuni pe tema uzinei de îmbogăţire a uraniului. Totodată, el a dezminţit orice secret cu privire la programul nuclear, într-un interviu acordat revistei americane Time şi publicat vineri, după dezvăluirile cu privire la noua uzină.

Ahmadinejad a declarat la o conferinţă de presă vineri că noul centru nu va fi operaţional decât peste 18 luni, astfel că Iranul nu a violat nici o reglementare a AIEA.

×
Subiecte în articol: externe