După lansarea unei campanii vizănd deportarea străinilor care săvărşesc infracţiuni, principalul partid de guvernare din Elveţia se vede confruntat cu acuzaţii de xenofobie şi discriminare.
Campanie - la Berna se inteţesc acuzele de extremism
După lansarea unei campanii vizănd deportarea străinilor care săvărşesc infracţiuni, principalul partid de guvernare din Elveţia se vede confruntat cu acuzaţii de xenofobie şi discriminare.
Trei oiţe albe pe o pajişte care este reprezentată de steagul naţional elveţian, crucea albă pe fond roşu. Două nu fac nimic, insă cea de-a treia este ocupată. In speţă, dă un ghiont, deloc politicos, cu picioarele din spate unei oiţe negre, care stă in afara cămpului marcat de culorile drapelului. Şi chiar lăngă ea se poate citi: "Pentru mai multă siguranţă". Toate aceste elemente grafice, cu subtextele aferente, alcătuiesc posterele unei campanii iniţiate de Partidul Popular Elveţian. Campania a fost iniţiată la 1 august şi are ca ţintă obţinerea numărului necesar de semnături pentru o propunere legislativă care a iscat dezbateri şi polemici dure: expulzarea străinilor care au comis infracţiuni, impreună cu familiile din care provin. Iar asta, cu o lună inainte de alegerile generale din octombrie.Â
DISPUTA. Observaţii asupra potenţialului rasist şi xenofob al campaniei au fost făcute de raportorii ONU, după cum consemnează intr-un articol recent ziarul britanic The Independent. Toate pornind de la posterul cu cele patru oiţe. "El a fost conceput - şi lipit pe panourile de afişaj, a fost tipărit in ziare şi trimis spre fiecare locuinţă cu poşta - de către Partidul Popular Elveţian, care are cel mai mare număr de locuri in parlamentul elveţian şi este membru al coaliţiei de guvernămănt al ţării". Insă este cunoscut faptul că Elveţia a avut in istoria sa din ultimul secol prevederi legislative extrem de dure faţă de străini. BBC nota intr-o analiză că cetăţenia elveţiană este foarte greu de obţinut şi că din totalul populaţiei, 20% sunt străini care nu au cetăţenie şi este foarte posibil ca nici strănepoţii lor să n-o aibă, avănd in vedere legislaţia drastică in această privinţă.
Â
Replici politice
Â
"Am avut răspunsuri incredibil de pozitive. Acestea arată căt de necesară este campania noastră", a declarat purtătorul de cuvănt al Partidului Popular Elveţian, Matthias Mueller.
Piatra de temelie a campaniei a pornit de la ipoteza lansată de acest partid că, in Elveţia, infracţiunile sunt săvărşite mai mult de străinii rezidenţi decăt de cetăţenii ţării. Apare insă o problemă: nu toate cantoanele au aceleaşi standarde pentru catalogarea infracţiunilor. Ceea ce face dificilă obţinerea unor date care să fie considerate complet obiective.