x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olaf Scholz reafirmă că va ajuta Ucraina, dar vrea evitarea unui război între NATO şi Rusia

Olaf Scholz reafirmă că va ajuta Ucraina, dar vrea evitarea unui război între NATO şi Rusia

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   17:30
Olaf Scholz reafirmă că va ajuta Ucraina, dar vrea evitarea unui război între NATO şi Rusia
Sursa foto: Hepta

Cancelarul Olaf Scholz a reafirmat, miercuri, linia politică a Germaniei, subliniind că va continua să ofere asistenţă militară Ucrainei, dar nu vrea ajungerea la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică.

Prezent în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, Olaf Scholz a confirmat decizia de a furniza Ucrainei cel puţin 14 tancuri de tip Leopard 2. "Vom furniza Ucrainei tancuri de tip Leopard 2. Acesta este rezultatul consultărilor intense cu aliaţii noştri şi cu partenerii internaţionali", a afirmat Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt, argumentând, pe fondul criticilor opoziţiei, că Germania nu poate acţiona "unilateral" în contextul actualelor tensiuni internaţionale.

Olaf Scholz a reamintit că Germania a oferit Ucrainei vehicule blindate de tip Marder, sisteme de artilerie şi instalaţii de apărare antiaeriană. "Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO", a subliniat Olaf Scholz.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene. Statele Unite ar urma să furnizeze încă 40 de tancuri, inclusiv de tip M1 Abrams, potrivit aranjamentului cu Germania.

Opoziţia din Germania a criticat decizia Guvernului Olaf Scholz de a furniza tancuri Leopard Ucrainei, avertizând asupra riscurilor izbucnirii unui război mondial între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică şi subliniind că livrarea de armament nu este susţinută de majoritatea cetăţenilor. "Furnizarea de tancuri Leopard reprezintă depăşirea unui nou tabu şi ne aduce mai aproape de al treilea război mondial, mai degrabă decât să aducă pacea în Europa. Decizia Germaniei de a fi în continuare parte în război nu beneficiază de niciun fel de majoritate în rândul populaţiei", a afirmat Dietmar Bartsch, liderul grupului Partidul Stângii (Die Linke, opoziţie) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

"Furnizarea de tancuri riscă să conducă la o catastrofă", a atras atenţia Dietmar Bartsch, anticipând că Ucraina va solicita ulterior avioane de vânătoare şi alte tipuri de armament ofensiv.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz NATO Rusia Ucraina