x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda: Un suspect pentru uciderea unui copil, identificat după 20 de ani

Olanda: Un suspect pentru uciderea unui copil, identificat după 20 de ani

22 Aug 2018   •   18:26
Olanda: Un suspect pentru uciderea unui copil, identificat după 20 de ani

Anchetatorii olandezi au anunţat miercuri că au găsit un suspect pentru uciderea brutală a unui băieţel în urmă cu 20 de ani, un caz care continuă să zguduie Olanda şi în prezent, relatează AFP. 

Nicky Verstappen, de 11 ani, a dispărut brusc dintr-o tabără pentru copii în august 1998 în provincia Limburg, în sudul Olandei. Trupul băiatului, care a fost abuzat sexual înainte de a fi ucis, a fost găsit o zi mai târziu. 

La momentul respectiv, poliţia a efectuat căutări la scară mare, urmărite îndeaproape de media locale şi de publicul olandez. În pofida acestor eforturi, criminalul nu a fost găsit niciodată. 

Într-o tentativă suplimentară de a identifica un suspect, poliţia a lansat în acest an un apel la peste 20.000 de oameni pentru a recolta eşantioane de ADN. 

"Noile tehnici de investigare ne-au dat noi oportunităţi. Avem în prezent o corespondenţă ADN directă cu urmele (ADN) găsite pe corpul lui Nicky Verstappen", a declarat inspectorul de poliţie Ferdinand Schellinkhout. 

"Îl căutăm pe Jos Brech, de 55 de ani. El a fost văzut ultima dată în Franţa", a adăugat Ferdinand Schellinkhout în cadrul unei conferinţă de presă de la Maastricht. 

Poliţiile olandeză şi franceză cred că Jos Brech, în vârstă de 35 de ani la momentul faptelor, se ascunde în prezent în Franţa, în Munţii Vosgi, unde deţine o cabană. 

Familia sa l-a dat dispărut în aprilie, după ce a anunţat-o că pleacă într-o plimbare pe munte, a declarat Schellinkhout. Jos Brech, care a lucrat înainte cu organizaţii de cercetaşi, ar fi un expert în supravieţuire. 

"Suntem convinşi că suspectul a plecat să se ascundă", a anunţat Ingrid Schaefer-Poels, şefă a poliţiei din Limburg, care a cerut oricărei persoane care dispune de informaţii să contacteze autorităţile. 

Noi instrumente digitale au ajutat poliţia să dezvolte un profil ADN în 2008 plecând de la urme prelevate de pe hainele lui Nicky Verstappen, dar nicio corespondenţă nu a fost găsită. 

Jos Brech, care a fost audiat ca martor în acest caz, nu se afla printre voluntarii de la care anchetatorii au recoltat eşantioane de ADN, ceea ce a creat suspiciune. 

În urma unei percheziţii la cabana sa din Munţii Vosgi, poliţia a găsit urme de ADN pe lucrurile sale personale. "A existat o potrivire", a precizat procurorul şef Jan Eland.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: suspect crima olanda