x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olli Rehn ar vrea postul lui Solana

Olli Rehn ar vrea postul lui Solana

de Irina Cristea    |    15 Sep 2009   •   00:00

Comisarul european pentru Extindere ar fi tentat să treacă la şefia diplomaţiei Uniunii. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă într-o conferinţă de presă, potrivit AFP. Numele lui Olli Rehn era oricum vehiculat la bursa zvonurilor privind viitorul ocupant al postului de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă, deţinut în prezent de spaniolul Javier Solana. Iar la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care încă aşteaptă unda verde din partea Irlandei şi a Cehiei, prerogativele postului ar spori.

"Este prematur să discutăm", a răspuns finlandezul unei întrebări privind interesul său faţă de postul lui Solana. "Prioritatea este să facem tot posibilul pentru ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare. Acestea fiind spuse, sunt foarte motivat să fac parte din Comisia Europeană, consider că este o misiune foarte amplă şi sper să ocup, şi în continuare, un post european", a spus comisarul pentru Extindere.

Funcţia de şef al diplomaţiei UE va fi tranşată pe ampla piaţă a trocului european, asemenea postului de preşedinte al UE (prevăzut tot în Tratatul de la Lisabona), a preşedintelui Comisiei şi a preşedintelui Parlamentului. Sociliştii europeni şi-au exprimat deja intenţia de a-l selecta din propriul efectiv pe partid pe ocupantul postului deţinut de Solana, fapt care l-ar exclude din cărţi pe liberarul Olli Rehn. Alte nume creditate cu şanse sunt cel al şefului diplomaţiei suedeze, Carl Bildt (de centru dreapta) sau al social-democratului german Frank-Walter Steinmeier.

×
Subiecte în articol: externe