x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omicron: Oamenii de știință sud-africani cercetează legătura dintre tulpinile noi și HIV netratat

Omicron: Oamenii de știință sud-africani cercetează legătura dintre tulpinile noi și HIV netratat

21 Dec 2021   •   10:40
Omicron: Oamenii de știință sud-africani cercetează legătura dintre tulpinile noi și HIV netratat

Oamenii de știință sud-africani investighează "ipoteza extrem de plauzibilă" conform căreia apariția unor noi variante Covid-19 ar putea fi legată de mutațiile care au loc în interiorul persoanelor infectate ale căror sisteme imunitare au fost deja slăbite de alți factori, inclusiv de HIV netratat.

Cercetătorii au observat deja că Covid-19 poate persista timp de mai multe luni la pacienții care sunt seropozitivi, dar care, din diferite motive, nu au luat medicamentele care le-ar permite să ducă o viață sănătoasă.

"În mod normal, sistemul imunitar ar elimina un virus destul de repede, dacă este complet funcțional", a declarat profesorul Linda-Gayle Bekker, care conduce Fundația Desmond Tutu HIV din Cape Town.

"La cineva la care imunitatea este suprimată, atunci vedem că virusul persistă. Și acesta nu stă degeaba, ci se replică. Și, pe măsură ce se replică, suferă potențiale mutații. Iar la o persoană a cărei imunitate este suprimată, virusul ar putea continua timp de mai multe luni, suferind mutații pe parcurs", a adăugat ea.

Două cazuri deosebit de interesante au fost depistate acum în spitalele din Africa de Sud. O femeie a continuat să fie testată pozitiv pentru Covid-19 timp de aproape opt luni, la începutul acestui an, în timp ce virusul a suferit peste 30 de mutații genetice.

Profesorul Tulio de Oliveira, care conduce echipa care a confirmat descoperirea Omicron, a precizat că "10 până la 15" cazuri similare au fost descoperite în alte părți ale lumii, inclusiv în Marea Britanie.

"Este un eveniment foarte rar. Dar este o explicație plauzibilă faptul că indivizii care sunt imunodeprimați... pot fi practic o sursă de evoluție a virusului", a spus el.

Legătura dintre pacienții imunodeprimați și noile variante Covid este "o ipoteză extrem de plauzibilă", a declarat profesorul Salim Karim, un important specialist în HIV și fost președinte al comitetului consultativ Covid19 al guvernului sud-african.

"Dar nu este dovedită. Am văzut cinci variante provenind de pe patru continente diferite. Așadar, a face din Africa un țap ispășitor este pur și simplu scandalos. Înseamnă să spunem că nu suntem îngrijorați de persoanele imunodepuse din restul lumii. Suntem îngrijorați doar dacă sunt negri și provin din Africa", a adăugat profesorul Karim.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Omicron