x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS acuzată de partizanat cu China în gestionarea pandemiei cu coronavirus

OMS acuzată de partizanat cu China în gestionarea pandemiei cu coronavirus

10 Apr 2020   •   16:50
OMS acuzată de partizanat cu China în gestionarea pandemiei cu coronavirus
Sursa foto: wikipedia

Preşedintele american Donald Trump a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eşuat în gestionarea pandemiei provocate de noul coronavirus, acuzând-o că nu a luat în considerare avertismentul Taiwanului și s-a bazat prea mult pe informațiile furnizate de China. 

Și vicepremierul nipon, Taro Aso, a criticat OMS pentru indulgența arătată Chinei.

Organizația a ignorat informațiile venite din Taiwan care atenționau asupra pericolului pe care îl reprezintă apariția unui nou virus.

„OMS chiar a dat-o în bară. Dintr-un motiv sau altul, finanţată în mare parte de SUA, totuşi foarte China-centrică. Vom analiza bine acest lucru. Din fericire am respins sfatul său privind menţinerea deschisă a graniţelor cu China la început. De ce ne-a făcut o astfel de recomandare greşită?”, a transmis Trump pe Twitter. SUA a limitat cursele aeriene cu China încă din ianuarie 2020.

Directorul general al OMS,  etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost acuzat în repetate rânduri că ar fi minimalizat epidemiile de holeră din Etiopia în 2006, 2009 și 2011, numindu-le „diaree acută”. Ulterior ONU a declarat că multe vieți ar fi putut fi salvate dacă ar fi fost recunoscută holera.

Pe de altă parte, mai multe organizații pentru drepturile omului au primit informații, din surse independente, potrivit cărora numărul real al deceselor provocate de infecția cu coronavirus în China ar fi chiar și de 30 de ori mai mare decât cele raportate oficial de autoritățile de la Beijing.

OMS dezminte

OMS spune acum că acuzațiile privind neglijarea informațiilor primite din Taiwan sunt nefondate. Cu toate astea admite că a primit o scrisoare din partea Taiwanului, pe 31 decembrie 2019, dar se eschivează afirmând că în aceasta nu se specifica faptul că virusul s-ar transmite de la om la om, relatează AFP.

SUA amenință acum că va suspenda fondurile alocate OMS din cauza ignorării respectivei notificări înaintate de Taiwan către OMS, și care avea la bază informații despre infecțiile înregistrate în rândul cadrelor medicale din Wuhan. 

"Suntem profund tulburaţi de faptul că informaţiile din Taiwan nu au fost împărtăşite comunităţii sanitare mondiale, după cum o reflectă declaraţia OMS din 14 ianuarie 2020, conform căreia nu există dovezi privind o transmitere de la om la om", a precizat diplomaţia americană.

Relaţiile dintre OMS şi Taiwan sunt tensionate de multă vreme întrucât Beijinul consideră acest stat drept teritoriu chinez. Din acest motiv Taiwanul a fost exclus din OMS în 2016, unde avusese până atunci statutul de observator. 

ONU nu recunoaște existența Taiwanului ca stat independent.

 

 

×
Subiecte în articol: coronavirus taiwan China oms onu sua trump japonia