x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS "anulează" numirea preşedintelui Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei

OMS "anulează" numirea preşedintelui Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei

22 Oct 2017   •   17:40
OMS "anulează" numirea preşedintelui Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat duminică anularea numirii preşedintelui Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, ca ambasador al bunăvoinţei, explicând că a luat această decizie în interesul acestei agenţii ONU pentru a pune capăt controverselor declanşate de numirea acestuia, potrivit AFP. 

"În cursul ultimelor zile, am reflectat la numirea excelenţei sale preşedintele Robert Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei din partea OMS pentru (bolile netransmisibile) în Africa. În consecinţă, am decis să anulez această numire", spune el într-un comunicat. 

Alegerea preşedintelui Mugabe, anunţată în cursul acestei săptămâni de fostul ministru etiopian de externe provocase un val de critici din partea organizaţiilor neguvermantale care denunţau prăbuşirea sistemului de sănătate din Zimbabwe sub regimul Mugabe, dar şi din partea unor ţări care finanţează OMS, precum SUA, Marea Britanie şi Canada. 

Tedros, care a preluat conducerea agenţiei în iulie, a adăugat în comunicatul său că a "ascultat atent" criticile şi a vorbit cu guvernul din Zimbabwe. "Am conchis că această decizie serveşte mai bine interesele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", a explicat el. 

Sistemul de sănătate din Zimbabwe, ca şi multe alte servicii publice s-a prăbuşit sub regimul său autoritar şi represiv. Cea mai mare parte dintre spitale sunt lipsite de medicamente şi echipamente, infirmierele şi medicii sunt lăsaţi cu regularitate fără salarii. AGERPRES

×