x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU recunoaşte oficial foametea din Somalia! Catastrofă umanitară de proporţii, despre care nu se prea vorbeşte

ONU recunoaşte oficial foametea din Somalia! Catastrofă umanitară de proporţii, despre care nu se prea vorbeşte

de Marina Constantinoiu    |    20 Iul 2011   •   10:07

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) recunoaste foametea in doua regiuni din sudul Somaliei, relateaza Radio France Internationale.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, mortalitatea in Somalia, Etiopia, Djibuti si Kenya este de 15 ori peste cea normala, fiind afectati in special copiii avand sub cinci ani.

In Somalia, unde razboiul civil face ravagii din 1991 incoace, iar statul este ca si inexistent, trei milioane de persoane (deci o treime din populatie) au nevoie de un ajutor alimentar de urgenta. In regiunea numita Cornul Africii, 12 milioane de persoane duc lipsa de hrana.

Marea problema a mobilizarii in favoarea acestor populatii este insa legata de insecuritatea din regiune. Agentia ONU avand ca obiectiv combaterea foametei preconizeaza trimiterea unor misiuni pe teren in Somalia, pe teritoriile controlate de militiile islamiste shebab, la invitatia acestora. De notat ca misiunile umanitare au fost alungate acum doi ani de respectivele forte islamiste.

Franta cauta solutii pentru foametea din Africa

Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a anuntat ca va efectua la sfarsitul acestei saptamani o vizita de evaluare in Kenya, pentru a-si face o idee despre criza alimentara si nutritionala din Cornul Africii.

Lunea viitoare, la Roma, este anuntata la cererea Frantei, care prezideaza G20, o reuniune extraordinara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Se pune problema deblocarii unor sume pentru ajutorarea respectivelor populatii, dintre care unele traiesc de fapt in tabere de refugiati.

Statele Unite se arata prudente in acest context. "Trebuie sa testam dorinta reala a islamistilor din Somalia de a-i ajuta efectiv pe cei care mor de foame", spune Washingtonul.

×
Subiecte în articol: foamete onu cornul africii somalia