x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU se pregăteşte de ce e mai rău, în cazul unei ofensive a Turciei în nordul Siriei

ONU se pregăteşte de ce e mai rău, în cazul unei ofensive a Turciei în nordul Siriei

07 Oct 2019   •   22:30
ONU se pregăteşte de ce e mai rău, în cazul unei ofensive a Turciei în nordul Siriei

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunțat, luni, că „se pregăteşte de ce e mai rău” în nordul Siriei, după ce SUA au anunţat că nu se vor opune unei ofensive a Turciei împotriva miliţiilor kurde și vor retrage militarii americani din regiunea respectivă, relatează AFP.

„Nu ştim ce se va întâmpla (...) Ne pregătim de ce e mai rău”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria, Panos Moumtzis, într-o conferinţă de presă la Geneva.

El a adăugat că ONU „se află în contact cu toate părţile” pe teren.

Moumtzis a afirmat însă că biroul său nu a fost prevenit de decizia Washingtonului de a-şi abandona foştii aliaţi kurzi din timpul luptelor împotriva jihadiştilor din organizația teroristă Stat Islamic (SI), din Siria.

Moumtzis a declarat că priorităţile ONU sunt de a se asigura că orice ofensivă a Turciei nu va provoca noi strămutări de populaţie, că accesul umanitar nu este blocat şi că nu există restricţii la libertatea de mişcare în regiune.

ONU are un plan de urgenţă pentru a răspunde la noi suferinţe ale civililor, dar „speră că nu va fi folosit”, a adăugat Moumtzis.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat luni că o ofensivă a Ankarei ar putea fi lansată în orice moment în nord-estul Siriei şi că retragerea SUA a început.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a scris pe Twitter că „Turcia va continua să lupte împotriva DAECH (acronimul arab al SI - n.r.)” şi că nu va lăsa ca această organizaţie jihadistă să revină, „indiferent sub ce formă”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu retragere sua siria ofensivă turcă