Câte 28 de tineri bătuţi într-o celulă de opt metri - astfel de lucruri au văzut reprezentanţii ONU din Chişinău în timpul vizitei efectuate la Penitenciarul nr. 13, unde sunt deţinuţi tinerii care au protestat la 7 aprilie.
Teroare! Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine atmosfera care predomină în aceste zile în Republica Moldova. Tinerii aduşi la spital ca urmare a tratamentelor inumane la care au fost supuşi în comisariatele de Poliţie dorm cu cătuşele prinse de pat, iar la uşă sunt păziţi de poliţişti înarmaţi."Am dormit în cătuşe. Când m-au luat, mi-au aplicat nişte lovituri cu pumnii. Eu le-am spus să-mi arate dovada că eu aş fi aruncat cu pietre... Au spus: «Aaa, tu vrei dovada!», şi m-au lovit din nou. Loveau cum puteau ei mai tare. Toţi care erau acolo au participat...", ne-a povestit un tânăr spitalizat.
Printre persoanele internate în spital ca urmare a acţiunilor de reprimare întreprinse de Poliţie în timpul manifestaţiilor de la 7 aprilie se numără şi deputatul independent Valentina Cuşnir:
"Au lăsat aici doi poliţişti ca să-l păzească, l-au legat cu cătuşele de pat, ca peste puţin timp să vină cineva şi să bată cu picioarele în uşă... I s-a deschis. El s-a recomandat că este şeful Poliţiei criminale din sectorul Râşcani. A început să urle aici, deşi era trecut de ora 23:00, că ne împuşcă pe toţi. A luat scaunul şi voia să lovească în medic şi în infirmieră. Eu vorbeam cu el - nici nu voia să asculte. Mă trimitea cât mai departe... A zis că el are legătură directă cu Voronin şi las-că o să vedem noi ce o să ne facă Voronin".
DREPTURI...
Procuratura Generală a Republicii Moldova susţine însă că drepturile tinerilor sunt asigurate. Într-un comunicat oficial, Procuratura afirmă că "tuturor persoanelor arestate le este acordată asistenţă juridică şi că procurorii verifică în permanenţă camerele de detenţie, în scopul excluderii unor eventuale abuzuri din partea oamenilor legii".
Oamenii lui Voronin hărţuiesc un diplomat american
Presa moldoveană anunţă că poliţia l-a reţinut pe Alex Grigorievs, şeful biroului din Chişinău al Institutului Naţional pentru Democraţie (NDI) din Statele Unite, în contextul protestelor de la 7 aprilie, potrivit paginii electronice a Unimedia şi a Ziarului de Gardă.
Alex Grigorievs are statut de diplomat străin, fiind şi angajat al USAID. "Reţinerea lui a avut loc la birou, (fiind efectuată) de doi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne în contextul acţiunilor de la 7 aprilie", a declarat o sursă citată de Unimedia. Potrivit Ziarului de Gardă, colegii lui Grigorievs au declarat că nu sunt clare condiţiile în care acesta a fost reţinut şi că nu ştiu la ce secţie de poliţie a fost dus.
MAI din R. Moldova a cerut expulzarea lui Grigorievs, care a fost escortat la sediul Biroului de imigraţie al MAI, fiind acuzat de şedere ilegală în această ţară, a scris ulterior Ziarul de Gardă. Lui Grigorievs urma să îi expire permisul de şedere în septembrie 2008, iar în august el a depus din nou actele pentru prelungirea acestuia. De atunci, e dus cu vorba, chiar dacă s-a adresat şi ministrului de Externe, Andrei Stratan, a declarat avocatul lui Grigorievs. (MFM)
OSCE cere Chişinăului să asigure accesul jurnaliştilor
Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Miklos Haraszti, le-a cerut marţi autorităţilor de la Chişinău să asigure accesul presei internaţionale şi să permită relatările despre evenimentele din R. Moldova, potrivit unui comunicat OSCE.
Haraszti a cerut acest lucru într-o scrisoare trimisă ministrului de Externe, Andrei Stratan. În scrisoare, el a menţionat numeroase plângeri din partea jurnaliştilor străini şi a celor din R. Moldova în legătură cu problemele întâmpinate cu grănicerii şi cu forţele de ordine, dar şi referitor agresiuni, detenţie pentru o scurtă perioadă sau restricţii asupra accesului la internet. MAE român a salutat demersul lui Haraszti. (MFM)
Organizaţii civice poloneze şi ucrainene reacţionează
Mai multe organizaţii civice poloneze şi ucrainene avertizează că democraţia din R. Moldova este în pericol după derivele autoritariste ale conducerii comuniste de la Chişinău, a relatat site-ul Radio Polonia, citat de Mediafax. Fundaţia de Cooperare polono-ucraineană PAUCI, Asociaîia Unia & Polska, Institutul pentru Afaceri Publice şi Universitatea Catolică din Ucraina au semnat o scrisoare comună prin care solicită mai multe acţiuni din partea Uniunii Europene şi a organizaţiilor internaţionale, deoarece "criza riscă să destabilizeze întreaga regiune". (MFM)
Protestatari, încarceraţi în Transnistria
Tineri care au participat la protestele din Chişinău au fost transferaţi în închisori din Transnistria, a declarat fostul deţinut politic Ilie Ilaşcu, citat de Ziardul de Gardă în ediţia electronică preluată de Mediafax.
"Am aflat că persoanele care sunt rănite cel mai grav au fost duse în Transnistria. Printre tinerii încarceraţi la Tiraspol se află şi trei tinere aduse acolo la 9 aprilie", a precizat Ilaşcu.
La 7 aprilie, la Chişinău, au fost aduse mai multe persoane din Transnistria, fiind plasate printre protestatari, susţine Ilie Ilaşcu. Reporterii Ziarului de Gardă au înregistrat mai multe voci de tineri care vorbeau în limba rusă sau într-o română foarte defectuoasă. "Din câte ştiu eu, au fost aduse circa 150-200 de persoane tinere de la "Russcaia pesnea" - o organizaţie a lui Dmitrii Soin" (fost ofiţer de rang înalt din cadrul serviciului de securitate transnistrean, n. red.), a precizat Ilaşcu.
"Voronin şi Smirnov s-au întâlnit recent la Moscova, unde s-a discutat în prezenţa înalţilor demnitari ruşi. Acolo ei au "bătut în cuie" reunificarea Republicii Moldova cu câteva condiţii: menţinerea Armatei a 14-a şi anihilarea mişcărilor proocidentale şi proromâneşti, inclusiv lichidarea lor", a adăugat Ilaşcu. (MFM)
Gazprom dă bani guvernului comunist
Guvernul de la Chişinău a primit suma de 12,25 milioane de dolari de la compania rusă Gazprom, pentru achiziţionarea de produse petroliere în vederea completării rezervelor de stat, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului moldovean, a transmis Mediafax.
Ajutorul a fost acordat în urma înţelegerii dintre preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, în cadrul vizitei efectuate de liderul moldovean la Moscova, la 18 martie. (MFM)