x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opinii - Criza din Orient: o lupta cu un caracter nou

Opinii - Criza din Orient: o lupta cu un caracter nou

25 Iul 2006   •   00:00
Opinii - Criza din Orient: o lupta cu un caracter nou

Au trecut aproape doua saptamani de la inceperea luptelor din Liban. Cu fiecare zi care trece primim din ce in ce mai multe dovezi despre adevarata fata a Hezbollah-ului si despre legaturile acestuia cu Siria si, mai ales, cu Iranul.

Rodica Radian Gordon
Ambasadorul Israelului la Bucuresti
Au trecut aproape doua saptamani de la inceperea luptelor din Liban. Cu fiecare zi care trece primim din ce in ce mai multe dovezi despre adevarata fata a Hezbollah-ului si despre legaturile acestuia cu Siria si, mai ales, cu Iranul. In ultimii sase ani, de cand Israelul s-a retras din Liban, indeplinind astfel integral Rezolutia ONU 425, care prevedea granita recunoscuta international dintre Israel si Liban (asa-numita "linie albastra"), Hezbollah si-a imbogatit si perfectionat mijloacele de lupta, achizitionand inclusiv rachete de ultima generatie, care pot acoperi aproape intreg teritoriul Israelului. De la inceputul acestui conflict, Hezbollah a bombardat nordul Israelului cu aproape 2.000 de rachete cu diferite raze de actiune si de diferite proveniente, inclusiv iraniana si siriana. In plus, fortele speciale terestre israeliene, care lupta in aceste zile pe granita, au descoperit ca Hezbollah poseda mijloace de lupta avansate, folosite de regula de armate.

Toate acestea indica faptul ca Hezbollah a folosit acesti sase ani pentru a pregati o ofensiva de proportii impotriva Israelului, pregatind momentul potrivit si un pretext pe care sa il poata invoca.

CIVILII, EXPUSI. Caracterul luptei din aceste zile din Liban este unul nou, necunoscut pana acum, in care populatia civila din ambele parti ale granitei este cea mai expusa. O populatie din nordul Israelului de aproximativ un milion de persoane este chemata de doua saptamani sa-si petreaca majoritatea timpului in adaposturi, in timp ce in partea libaneza zeci de mii de persoane, in special din sudul tarii, si-au parasit casele in efortul de a ajunge in zone mai linistite. Faptul ca Hezbollah reuseste sa ameninte o populatie atat de vasta ilustreaza pe deplin intelesul cuvantului "tero-rism". Insa aceasta lupta trebuie pusa intr-un context mai larg, si anume ca Hezbollah este sustinut si antrenat de Iran pentru a deveni o amenintare efectiva si constanta la adresa Israelului. In acest context ne putem aminti de declaratiile extremiste fata de statul Israel ale presedintelui iranian.

Din aceste motive, Israelul este obligat sa lupte pentru eradicarea amenintarii la adresa insasi a existentei sale venite din partea Hezbollah.

Desi Hezbollah se considera o grupare care lupta pentru cauza Libanului, ea este de fapt o organizatie siita radicala, care activeaza in spiritul Revolutiei Islamice promovata de Khomeini, negand dreptul Israelului la existenta. Mai mult, Hezbollah este organizatia care a stat in spatele atentatelor de la Ambasada Israelului la Buenos Aires, in 1992 si de la Centrul Evreiesc AMIA, tot din Buenos Aires, in 1994. Dupa retragrea armatei israeliene din Liban, in mai 2000, Hezbollah si-a cautat alte pretexte pentru a-si legitima actiunile militante.

In septembrie 2004, ca urmare a incercarii de a aduce o anumita stabilitate in Liban, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezolutia 1559. Aceasta rezolutie are trei elemente principale, si anume:
  • 1. Iesirea tuturor fortelor straine care mai existau in Liban la acel moment;
  • 2. Dezarmarea militiilor libaneze si nelibaneze;
  • 3. Exercitarea suveranitatii si guvernarea efectiva a guvernului libanez pe tot teritoriul tarii.

    Cu toate ca armata siriana s-a retras din Liban si majoritatea militiilor au fost dezarmate, nimeni nu a indraznit sa se confrunte cu Hezbollah.

    REZOLUTII ONU. Ca urmare a situatiei fragile din Liban si a incapacitatii guvernului libanez de a aplica Rezolutia 1559, a fost adoptata si Rezolutia 1680, in mai 2006. Aceasta subliniaza inca o data nevoia de a implementa pe deplin Rezolutia 1559, sustine dialogul national in Liban intre diferite grupari etnice (sunniti, siiti, druzi, crestini), si incurajeaza Siria si Libanul sa-si marcheze granita de comun acord si sa stabileasca relatii diplomatice intre ele.

    Care ar fi insa rezultatul plauzibil al acestui conflict? Este clar ca nici Israelul, nici comunitatea internationala si nici macar o buna parte din vecinii arabi din zona Orientului Mijlociu nu pot accepta o revenire la situatia "ante".

    Pentru moment, exista pe agenda cateva idei propuse de diversi factori ai comunitatii internationale.

    Cert este ca va trebui gasita o solutie comprehensiva, care sa vizeze o schimbare fundamentala prin care sa se asigure dezarmarea totala a Hezbollah-ului si indepartarea acestuia de la granita cu Israelul, concomitent cu exercitarea de catre guvernul libanez a unei depline suveranitati pe intreg cuprinsul tarii.
  • ×
    Subiecte în articol: externe liban lupta hezbollah israelului